Имаме готовност за диагностика, реакция и мерки за намаляване риска на заболеваемостта от коронавируса. В това увери пред bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Според него страната ни е толкова готова, колкото и други европейски страни.

По думите на д-р Кунчев защита от вируса няма и, ако някой си въобразява, че лекарите могат да спрат разпространението на вируса – не могат, но могат да намалят риска.

По отношение на грипната обстановка в страната, д-р Кунчев изтъкна, че по-възрастните хора имат някаква степен от защита, но дори да възникне грип, при тях протича по-леко.

Младите хора се разболяват малко по-бързо и развитието от усложнения е по-голямо от новия щам вирус, обясни д-р Кунчев, според когото в първите области, които обявиха грипна обстановка, ще започне бърз спад и ще намалее спадът на заболеваемостта. Грипът е много динамичен, но и много бързо пада, увери медикът.

Д-р Кунчев съветва родителите да имат по-строг контрол върху поведението на децата си и да ограничат контактите им. Така щяла да се намали общата заболеваемост.

Вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев, който също присъства в сутрешния блок на bTV, заяви, че има опасност за България от новия коронавирус, но не трябва да се раздухва и да се навлиза в паника.

Той дори се пошегува, че вирусът може да не се нарича коварен, а умен с аргумент името, което има, за да може да се изследва.

По думите му до дни ще се появят възможности да се диагностицира и този вирус. Така вирусът щял ще бъде разпознаван като вид.

Българските власти имат капацитета да посрещнат новия вирус, ако навлезе в страната, увери проф. Кълвачев.

„Нито към момента, нито утре ще има място за паника. Трябва да спазваме това, което зависи от нас – лична хигиена, маски, миене на ръцете и избягване на контакти със заразени хора“, съветва вирусологът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nine − 2 =