Грипът е малко по-различен тази година, защото той засяга деца от 0 до 14 години и това е преобладаващата цифра от заболелите. Това каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров по време на областния противоепидемиологичен щаб, който обяви грипна епидемия от утре и грипна ваканция за учениците от понеделник.

Д-р Паздеров допълни, че хората над 65 години, които предишни години също бяха засягани от грипната вълна, този път са с рекордно ниска заболеваемост. Това най-вероятно било свързано с осигурените безплатни ваксини от Министерството на здравеопазването.

Последните 7 дни надхвърлихме нормативните случаи на заболели за обявяване на грипна епидемия. Характерното за тази година е, че грипното заболяване дойде много по-бързо от предишни години. Три от общините в Бургаска област обявиха за неучебни и още 3 дни през тази седмица, защото официалните данни сочеха много заболели в Карнобат, Айтос и Царево. Хората от тези общини пътуват често до Бургас и няма как да бъде спряно заболяване„, каза шефът на РЗИ-Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви