Сърбия обмисля да помогне на България със заварчици и техника, за да завърши навреме своя участък от газопровода, който да свърже страната с „Турски поток“. Това заяви директорът на „Сърбиягаз” Душан Баятович.

Той увери, че в Сърбия всичко ще бъде готово най-късно до 1 октомври.

Според него България се намира под натиск, но има амбиции да получи газ и от Румъния и Гърция. Баятович уточни, че Сърбия може да участва в строителството в България с техника и заварчици, така че първата част от 308-километровия газопровод на българска територия да бъде завършена възможно най-скоро и страната му да се присъедини към българската газопреносна система, за да получи газ от „Турски поток”.

Баятович припомни, че на територията на Сърбия са положени всички 403 километра тръби и че трябва да бъдат завършени необходимите блок-станции и четири измервателни станции, както и три „изхода” – в Чуприя, Белград и Господинци. Работата се движи по график и всичко трябва да приключи до 1 октомври. Според Баятович, унгарците вече са резервирали капацитет, българите вече са продали 100 % от капацитета, също както и Сърбия.

В Сърбия ще влязат около 12,5 или 13,88 милиарда кубически метра газ, като страната ще може да използва и газопровода „Северен поток 2“.

В началото на месеца българският премиер Бойко Борисов информира руския президент Путин за напредъка по строежа на трасето на „Турски поток“ на българска територия. Той изтъкна пред Путин свършената работа по участъците от разширението на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската.

Министър-председателят Борисов поясни, че компании от Саудитска Арабия, Италия и Турция работят по трасето на строящата се газопреносна инфраструктура у нас след забавяне от няколко месеца заради съдебни процедури.

Газопроводът през българска територия е с обща дължина 474 км с диаметър 1220 мм и максимално работно налягане от 7,5 мегапаскала. Трасето на газопровода преминава през землищата на 34 общини на територията на 11 области.

Към настоящия момент проектът се изпълнява на територията на 4 области – Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви