Сериозни критики към представянето и времето за анализ на Проектобюджет 2020 на Бургас отправи Иво Баев, председател на Правната комисия към Общински съвет и общински съветник от ДСБ. На днешното заседание на комисията общинският съветник заяви, че това е най-важният финансов и материално-правен документ на Общината за следващата година, но той бил представен в цялост едва на 17 януари, само няколко дни преди заседанията на комисиите към Общински съвет.

Правист съм, но имам известни познания как се изготвя бюджет. Намирам за абсолютно незаконосъобразно представянето на проектобюджета в това кратко време и неговото приемане. Това е един сериозен документ, който изискват сериозен анализ. Обърнах се към анализатори и специалисти като Иван Костов и Симеон Дянков, като и двамата се разсмяха и изразиха съчувствие към мен, че за толкова малко време трябва да се вземе решение„, сподели Баев.

Все пак той изрази увереност, че в Бюджет 2020 има и добри неща и се е работило много по него, но от съветниците се искало в рамките на 5 дни да го прочетат, разберат, а след това и гласуват, първо на правната комисия, а след това и на заседанието на ОбС. Баев намирал това за абсурдно и незаконосъобразно. Той бе категоричен, че ще гласувам против проектобюджета не само на приемането му в Правната комисия, но и в залата на Общински съвет.

Документът ни се представя без дебат, без възможност за анализ, а на обществените обсъждания не знам изобщо кой е присъствал, чул или видял. Това е една гьотерджийска работа. Същият пример виждам и на национално ниво – управляващата партия не я интересува мнението на общинските съветници, включително и на нейните си. Нещо се спуска и на сесия трябва да се гласува. Правят се неща на пожар. Политическата ми отговорност не позволява да гласувам „за“, продължи Баев.

Представителите на администрация на комисията контрираха казаното от Баев и отговориха, че общината е влязла в сроковете, така както са разписани по закон. „И да искаме не можем да разширим стъпките по представянето на бюджета. Тази година се случиха по-дълги празници за Коледа и Нова година. Спазили сме всички разпоредби за публичните финанси. 150 страници бюджет не е отбиване на номера„, каза главният секретар на Община Бургас Божидар Кънчев.

В темата се включи и общинският съветник Константин Бачийски, който сподели, че не разбира как може да Бюджета 2020 да е качен едва на 17 януари. От администрацията отново отговориха, че обсъжданията са проведени в законов ред. По тях имало протоколи и записани предложения, някои от които са влезли в проектобюджета. Обществените обсъждания не били за представяне на бюджет, а служили за неговото съставяне.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви