Реалистичен бюджет, съобразен с възможностите  на общината, представи днес пред  съгражданите си кметът на Созопол Тихомир Янакиев. Той е изцяло подчинен на идеята за стабилизиране на почти фалиралата община. Предишното й ръководство остави над 27 млн.лв. дългове. 22 млн.лв. от тях са кредит, а останалите – забавени плащания на фирми – 3,5 млн.лв. и 1,8 млн. към РИОСВ.

„От началото на мандата сме платили 300 хил.лн. лихви и сме погасили 1,2 млн.лв. от кредита”, уточни кметът Янакиев.

От следващата година трябва да се плащат 2,1 мл. по този кредит. Общината е поискала нов, безлихвен кредит от държавата за стабилизиране на финансовото си положение, но правителството е отказало, тъй като не е харесало оздравителния план, приет от администрацията на Панайот Рейзи.

„Направили сме 10% съкращения, намалили сме разходите и моята цел е когато изтече мандата ми след 4 години, да оставя една стабилна финансово община”, каза кметът.

Хората в публиката, които не се събраха в залата на кино-видео клуба, аплодираха бурно един от съгражданите си, който поиска да се потърси сметка на предишното ръководство. Тихомир Янакиев обясни, че има сигнал до прокуратурата за нарушенията на администрацията на Рейзи.

Тази година финансовата рамка на бюджета е 25 300 000лв.

Всички разходи за финансиране на отделните сектори са редуцирани заради плащанията, които общината трябва да направи. Един от присъстващите попита защо за футболния клуб са отпуснати 250 хил.лв., а за цялата културна програма – 160 хил. Директорът на спортната дирекция Христо Бардуков обясни, че парите за спортните клубове са само за дофинансиране на дейността им, а не за закупуване на материални активи, както е било до сега. Той каза още, че идеята е да се привлекат децата на Созопол да играят с фланелката на местния отбор, а не да предпочита по-богатите отбори на други градове.

Според него за финансирането на културни мероприятия може да се търсят пари по евро програми, каквито до сега не са използвани.

Новото тази година е откриването на градския басейн, който не е работил от години, фестивал на патриотичната песен и възстановяване на самодейния театър.

В капиталовата програма на общината, за която са отделени 5 млн.лв.,  са включени  две нови автогари – в Созопол и Черноморец, асфалтиране на много улици в цялата селищна система, улично осветление, както и нова транспортна схема в града.

До сега паркингите в Созопол са били отдадени на концесия. Наемателят, който е ползвал касови апарати на общината е отчел едва 26 хил.лв. приходи. Само 10% от тях – около 4 хил.лв. са влезли в хазната. Сега общината си връща тази дейност и ще постави нови бариери, чрез които ще се отчита престоят на автомобилите по часове, ще се въведе синя зона, планират се буферни паркинги и скоби за нарушителите.

За сега няма да се увеличават данъците в община Созопол, обеща кметът, но уточни, че ще се повиши туристическия данък, който е най-нисък по Черноморието – едва 40 стотинки.

Ще се прецизира и начинът на стимулиране на раждането на дете. Досегашните мерки – плащане за всяко новородено в общината, не са довели до ръст на раждаемостта и затова ще се помисли за друг вариант. Една от опциите е намаляване на данъците на младите семейства, в които се ражда дете.

Като бъдещи задачи общината е поставила изграждането на медицински център и ревизия на някои от евро проектите от предишното ръководство, които не са изпълнени както трябва. Такива са пречиствателната станция на Созопол, чиято тръба за дълбоководно заустване в момента е на плажа на къмпинг „Златна рибка”, вместо на 7 км. в морето и пристанището в Черноморец, което доведе до унищожаване на централния плаж в града.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви