Половината американци смятат, че Сенатът трябва да гласува за отстраняване на президента Доналд Тръмп от поста му при започващия процес по импийчмънт, предаде CNN. Над две трети от анкетираните смята, че трябва да бъдат изслушани и нови свидетели по делото.

Данните са от социологическо проучване, поръчано от CNN, проведено от SSRS. Припомняме, изслушванията по импийчмънта започват днес. 51% от респондентите, имащи право да гласуват, подкрепят отстраняването на президента от Сената, а 45% не са съгласни.

За да бъде отстранен Тръмп от поста, е необходимо за тава да гласуват над две трети от сенаторите, т.е. най-малко 67 от общо 100 членове на горната камара. Същевременно 69% заявяват, че при съдебния процес в Сената трябва да бъдат изслушани нови свидетели, за което настояват демократите.

За приемането на такова решение е достатъчно обикновено мнозинство или 51 гласа в Сената, което означава, че е достатъчно то да бъде подкрепено от четирима републиканци. Проучването е направено между 16 и 19 януари сред 1156 пълнолетни американци.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

thirteen − twelve =