ресторант

Хотелиери и ресторантьори от цялата страна се събират днес на протест във Велико Търново . Очакват се представители на всички организации, членове на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ да излязат с обща декларация срещу законовите безумия и държавен рекет върху бранша.

Хотелиерският и ресторантьорският бизнес е най-регулираният в страната.

Фирмите плащат над 41 вида данъци и такси ежемесечно и ежегодно като това не включва заплати, осигуровки, премии, извънреден труд и т.н.

„Стига толкова! Писна ни!”, казват от Асоциацията и са решени този път и на крайни мерки. Оттам припомнят, че само за последните 10 години няколко пъти годишно се е налагало да инвестират в инфраструктура, обучение, софтуер, техника и винаги са в нарушение, според контролните органи.

„ От НАП те запечатват и заради една стотинка разлика между сумата, отчетена от фискалното устройство и наличната в обслужващия персонал”, споделят от бранша.

Затова ще поискат регламентиране на бакшиша и персонална отговорност и на обслужващия персонал при открита фискална нередност.

„Отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка е абсолютно задължително. Толкова е освирепяла държавата да прави актове и да пълни хазната, че не си дава сметка, че ще внесем повече данъци, ако работим, вместо да ни затварят. Обектите се затварят за минимум 14 дни, а отварянето може да стигне и до месец. Какво става с персонала, с клиентите”, питат от Асоциацията и твърдят, че са готови и за протести.

Друго съществено искане е диференциране на ДДС ставката в ресторантьорството и въвеждане на патент, зависещ от търговската зона и/или ако годишният оборот на заведението е до 90 000 лв.

Необходима е промяна в трудовото законодателство, в образованието, във всички закони, които регламентират дейността.

 

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви