Това са нещата, които пречат на двигателя
Това са нещата, които пречат на двигателя

Съвременните двигатели се правят с цел постигане на максимална икономичност и екологичност, а потребителските характеристики не се вземат под внимание. Във връзка с това надеждността и експлоатационният живот на двигателя намаляват. При избора на автомобил е важно да се вземе предвид тази тенденция. Ето един кратък списък с неща, които намаляват живота на мотора.

На първо място трябва да се посочи намаляването обема на горивните камери. Този аспект понижава отделянето на вредни вещества в атмосферата. При това посочената мощност на двигателя се осигурява заради увеличената степен на сгъстяване, което позволява да се подобри скоростта на изгаряне. Степента на сгъстяване е ограничена от характеристиките на горивото и материалите, от които са създадени механизмите на буталната група. В случаите, когато степента на сгъстяване се увеличава с 1/3, ефектът върху буталото и подвижните части се удвоява. От тази гледна точка при леките автомобили оптимални потребителски свойства имат 1,6-литровите 4-цилиндрови двигатели.

Вторият момент е използването на бутала с къса пола. Логиката на автомобилния производител е много ясна. Колкото по-малко е буталото, толкова е по-леко. И благодарение на това решение, то осигурява по-голяма производителност и ефективност. Като намали полите на буталото и направи рамото на свързващия прът по-малък, производителят увеличава натоварването върху стените на цилиндъра. При високи скорости такова бутало често пробива масления филм и се сблъсква с метала на цилиндрите.

Естествено, това води до износване.

На трета позиция е използването на турбо на двигатели с малък обем. Най-често се използва турбокомпресор, който работи с отработена от газовете енергия за въртене на центростремителната турбина. Температурата в нея достига 1000 градуса. Колкото по-голяма е литровата мощност на двигателя, толкова по-голямо е износването. Най-често турбинният агрегат става неизползваем на около 100 000 км. Турбината може бързо да повреди частта на буталото, тъй като турбокомпресорът ще поеме целия запас на моторното масло.

На следващо място заслужава да се отбележи неглижирането на подгряването на двигателя при ниски температури. Всъщност, съвременните двигатели са в състояние да започнат работа без да се подгреят благодарение на най-новите инжекционни системи. Тъй като температурата се понижава, натоварването на частите се увеличава много: двигателят трябва да изпомпва маслото и да загрее поне пет минути. Поради екологичните изисквания обаче автомобилните производители пропускат тази препоръка. И експлоатационният живот на буталната група се съкращава.

Петото нещо, което съкращава живота на двигателя е старт/стоп системата. Тя е разработена от германските автомобилни производители, за да „отреже“ празния ход, при който много вредни вещества навлизат в атмосферата. Веднага щом скоростта на колата падне до нула, системата изключва двигателя. Проблемът обаче е, че всеки двигател е проектиран за определен брой стартове. Без тази система за 20-годишен период от време той ще стартира средно 100 000 пъти, а с нея – около 10 млн. Колкото повече двигателят стартира, толкова по-бързо се износват триещите се части.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви