Екатерина Капрова
Какво мисля

Преди време един приятел ми разказа как мутрите са му взели бизнеса. Първо му „предложили” да плаща такса „спокойствие”. После, като видели, че бизнесът му върви, поискали 10% от него. След това – 20%, 50% и накрая направо му обяснили, че трябва да им продаде цялата си фирма за 1 долар. Човекът нямало къде да ходи и подписал договор за покупко-продажба / или каквото са му предложили /. Накрая решил да се пошегува и си поискал долара. „Ти пък, сега, за един долар ли си?”, отговорили му „охранителите” и го изгонили докато още е на двата си крака.

Имам усещане за дежавю.

Кой бизнес сега е най-печеливш в страната? Хазартния, нали? Хората масово търкат билетчета. И не защото са прости. Отчаяни са. Надеждата, че този, от когото зависи, там някъде горе, ще се смили и ще включи копчето на късмета. Повечето хора не се надяват на големи суми, а само колкото да си платят тока и да преживеят. Има и щастливци, които си купуват коли, отиват на екскурзии, покриват си кредитите и се сдобиват с къща на морето, но те са малко. Повече са тези, които се радват и на 10-15 лева. Ей така, защото нещо малко хубаво им се е случило. Станали са част от отбора на късметлиите.

И какво се случва? Мутрите от 90-те вече ги няма. Някак естествено ролята им се иззе от държавата. Или по-точно от няколко човека в нея, които не просто искат да контролират живота на всички, но и да го правят по техни правила. Които приличат на нещо като комунизъм, ама по-лошо.

Първо започнаха с туризма. Дърпаха шалтери на дискотеки, защото хората там се забавляват. Забраниха им, докато са на почивка, да се веселят след вечерния час. Съсипаха няколко заведения. Понеже и това е един от печелившите бизнеси у нас. Едва ли тези „морални” мерки напълниха хотелите на властимащите, които си присвоиха правото да гасят тока, но пък показаха, че който не слуша, няма да папка.

Сега направо са зейнали да лапнат голямата хапка „хазарт”.

Хубаво е, че приходите от спорт-тото отиват за спорт. Обаче кой може да се закълне, че отиват само там? Защото ако родният спорт получаваше по 40 млн. от тотото, нямаше да е на този хал. Поне откъм база. А какъв е проблемът приходите от частната лотария също да отиват за спорта? Според собствениците й, данъците, които плащат са на стойност 100 млн. лв. годишно. Сега отиват директно в хазната, понеже лотарията не е регистрирана по ДДС. А защо не е, след като всеки, който има оборот над 50 хил. лв. е длъжен, това не знам.

Интересен е процесът на одържавяване.

Последните 30 години приватизирахме всичко, което можеше да се прилапа. Съсипахме стотици предприятия, земеделски стопанства, болници, комуникации, електроразпределителни фирми, какво ли не. Продадохме, взехме комисионните, няколко човека рязко забогатяха. И сега някой от тях попадат в съда, защото забравиха да се отчитат на когото трябва, или не го правят достатъчно / пак като на мутрите през 90-те, нали /.

Обаче някакъв се сетил да прави лотария. Частна. И взе да вади много пари от надеждите на хората. Така ли? Я да ти вземем ние сега фирмата. И да не вземеш да си искаш единия долар? Толкоз ли си я окъсал? За един долар ли си?

Не, че съм се разплакала конкретно за този собственик. Просто имам усещането, че се започва от най-големия и няма да се спрат до там.

Кой е следващият? Хотелиерите, рестораньорите, хазартът, медиите…

 

Екатерина Капрова

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви