Различните народи имат различни вярвания и митове за това какво ви чака, ако ви „играе окото”.  От Китай до Индия – хората винаги са се опитвали да обяснят това състояние или да разберат какво им предвещава. Китайците казват, че ако лявото ви око трепти, то ви чакат блага вест и много пари. Това вярване е познато и по нашите земи. В Китай смятат, че ако това става с дясното око е на лоши новини и бедност.

В Индия пък е обратното – ако ви трепти дясното око – очаквайте пари, ако пък е лявото – лошо.

Зависи и от това дали сте мъж или жена. Ако на жена й трепка лявото око – трябва да се радва, ако си мъж обаче -трябва да се тревожиш.

В някои части на Африка, трептенето на долния клепач значи, че скоро ще рониш сълзи. Ако ви играе горен клепач – ще имаш неочаквани гости.

На Хаваите трепти ли ти окото – чакай гости. Има и версия, че може да се простите с  член на семейството, ако ви трепти лявото, а ще се появи нов член на семейството, ако трепка дясното.

Трептенето на очите е често срещано явление. Обикновено то си отива за няколко часа, но има случаи, в които се застоява със седмици и дори с месеци.

Има няколко основни причини лявото или дясното ви око „да играят“, както сме свикнали да казваме у нас. Ще посочим като най-вероятни причинители на трептенето преумората, стрес, злоупотребата с кофеин и алкохол, сухи очи, хормонален дисбаланс, алергия. Когато окото ви трепти за час-два, няма нужда да се притеснявате.

Най-вероятно не става дума за медицински проблем.

Ако обаче трептенето продължи няколко дни – уверете се, че си почивате достатъчно и не сте претоварени с работа и ангажименти. След като изброихме най-вероятните причини, време е да кажем няколко думи и за това как да се отървете от това досадно състояние. Спрете да живеете под стрес. Понякога всички ние се напрягаме повече от необходимото, но тялото на всеки реагира различно.

Трептенето на окото обаче освен белег за прекомерен стрес, може да означава, че имате проблеми с очите.

В йога има много упражнения за очите, а техниките за дишане също не са за пренебрегване – те ще облекчат организма ви и ще ви отдалечат от ежедневието под напрежение. Спете повече. Липсата на сън понякога се дължи на нервно напрежение или друго, но едно е сигурно – това е една от основните причини за трептенето на очите.

Преумората на очите в наши дни най-често става заради прекомерното стоене пред компютъра. Задължително използвайте предпазни очила и обърнете внимание на това дали мониторът ви е такъв, който щади очите. Ако не – сменете го!

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви