Руските спецслужби са инсталирали скрита камера в спалнята на координаторката на движението „Отворена Русия“ в Ростов на Дон – Анастасия Шевченко и в продължения на четири месеца е правила снимки, съобщи във Фейсбук нейната дъщеря Влада.

Тя коментира, че спецслужбите са следили как майка й „руши отбраната“ по долно бельо.

През август 2018 г. руският съд е издал разрешение за видеонаблюдението, съобщи в социалната мрежа Телеграм адвокатът на Шевченко – Сергей Бадамшин. Според съдебното постановление, тя е била записвана в продължение на 120 дни. След това техниката тайно е била демонтирана и изнесена от дома й.

Анастасия Шевченко беше арестувана през януари миналата година. Тя беше първата обвинена по текста за сътрудничество с т. нар. „нежелателни организации“.

Властите я обвиняват за участие в политически дебати и организиране на семинар за кандидат-депутати. Заради това тя е застрашена от присъда до 6 години лишаване от свобода. В момента Шевченко е под домашен арест.

През пролетта движението „Отворена Русия“, основано от предприемача Михаил Ходорковски, обяви саморазпускането си заради преследванията на негови активисти.

news.bg

 

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

4 × 2 =