Болки, подуване, газове, къркорене… Това са част от неприятните симптоми при проблеми със стомаха. Те може да се дължат на стрес, неправилно храносмилане, но най-вече на някои здравословни проблеми и вредни храни, които човек поглъща всеки ден. Как може да се справи с този дискомфорт?

Всеки, който има горепосочените неразположения, трябва да посети гастроентеролог, който да му назначи необходимите изследвания. След което може да му предпише медикаменти, като например пробиотик и други, но промяната в хранителния режим също е много важна за крайната цел.

Лактозата в млечните храни или глутена в тестените изделия, са най-честите дразнители на стомашната лигавица, но много хора дори не подозират, че са чувствителни към тях, коментира пред Mindbodygreen д-р Винсент Педре.

Първата стъпка към вашето излекуване е премахването на конкретни храни от менюто. В началото всеки може да си води записки за това кои неща дразнят стомаха му, от кои получава подуване, газове или болки. Така по-лесно ще знае какво да яде и какво не, посочва специалистът.

Захар

Едно от любимите неща на всеки. Слагаме си захар в кафето, в чая, има я в много сокове и десерти, но е изключително вредна за стомаха. Чудите се защо? Бялата рафинирана захар крие риск за лигавицата и може да наруши храносмилането. Според редица проучвания, повишеният ѝ прием увеличава вредните бактерии в червата като кандида.

Млечни храни

Да, всеки е чувал, че в млякото има калций, който е полезен за костите, но от друга страна лактозата в него вреди на здравето на стомаха. На много хора с автоимунни заболявания се препоръчва ограничаване на млечните продукти именно заради това, че този ензим „разстройва“ стомаха. Това води до подуване, газове и силна на моменти болка. Може да причини и диария.

Изделия с глутен

Ако се чудите какво е глутен, най-просто казано това е нещо като слепващ агент в брашната, благодарение на което печивата бухват и имат по-добра форма. В последно време алергията към глутена става все по-разпространена, но малко са онези хора, които решават да се изследват при симптоми като бълбукане, болка и подуване на корема.

За съжаление, глутенът се среща в повечето храни, които ние консумираме ежедневно, като тестени изделия, сирене, кашкавал, десерти и други. Но ако брашната с глутен биват заместени с такива без, това може да помогне на организма да се справи с възпалението, което понижава имунната система и причинява много болести.

Соя

Веганите консумират тофу вместо сирене и кашкавал, но то се прави със соя, голяма част от която е генномодифицирана. Освен това, купувайки си соя, вие невинаги можете да проверите къде е отглеждана и пакетирана. Според проучване, цитирано от Педре, консумацията на соя също вреди на храносмилането.

Царевица

Печена царевица, салата с царевица, хляб с царевично брашно. Много хора го обичат, но тази култура също не е био. Знае се, че подобно на соята е генномодифицирана и също може да причини раздразнение на стомаха подобно на глутена и лактозата. Освен това при някои хора, консумиращи царевица, се забелязват кожни проблеми като екзема.

Яйца

Много хора развиват свръхчувствителност към яйчения белтък или от яйцата като цяло. В бялата част има доста арахидонова киселина и противовъзпалителните омега-6 мастни киселини, заради които много хора я похапват. От друга страна, много от кокошките се хранят със соя и царевица, освен това не са „свободно“ отглеждани.

Специалистите по хранене и диетика препоръчват да купуваме яйца от биоферми или такива, които са доказани в отглеждането на свободни кокошки.

tialoto.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

13 + six =