УМБАЛ Бургас е на страната на пациентите с хематологични диагнози и активно търси решение на техния проблем. Той съществува от месеци, още от излизането в болничен на покойния д-р Рибов, началник на Вътрешно отделение с хематологичен профил. Д-р Рибов беше единственият специалист-хематолог в болницата, а за да бъде провеждано лечение, включително и кръвопреливане на таласемиците, има изискване на НЗОК в болницата да има специалист-хематолог на щат, под чието наблюдение да се извършват процедурите. Заради липсата на такъв специалист след смъртта му се наложи отделението да преустанови временно своята дейност. Така обясняват в писмо до медиите възникналият проблем за специалист-хематолог от ръководството на УМБАЛ.

Затова още през ноември миналата година (докато д-р Рибов бе в болничен), е проведен разговор с всички специалисти по хематология, работещи в доболнична помощ в Бургаска област.

Това е рядка специалност и работещите хематолози са не повече от 5 души.

Всички те са с изградена практика и кариера и към момента не са съгласни да работят в отделението. С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж. За проблема е информирано с писмо МЗ, Здравната каса и Българско медицинско сдружение по хематология. Проведен е разговор с председателя на Дружеството с молба да информира работещите хематолози в цялата страна за възможността да оглавят Отделението по вътрешни болести в УМБАЛ Бургас до провеждане на конкурс. Обявата е качена и на сайта на болницата и разпространена в медицински издания. До момента кандидатури не са постъпили.

Има два начина за решаване на проблема на таласемиците

– провеждане на кръвопреливанията без специалист на трудов договор или спешно назначаване на такъв специалист.

За първия вариант е поискано разрешение от НЗОК да направят изключение и да провеждаме процедурите по кръвопреливане без специалист-хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, но на граждански договор. Той би могъл да бъде както от Бургас, така и командирован специалист, както предлага Омбудсманът. До момента нямаме отговор на писмото.

Ако НЗОК и МЗ ни разрешат да извършваме кръвопреливанията без такъв специалист на трудов договор, имаме готовност да го направим веднага, заявяват от УМБАЛ.

Това би спестило пътуването на таласемиците до Варна.

Изходът към момента

УМБАЛ Бургас отправя своята покана към всички специалисти по клинична хематология в страната за възможността, която предлага – оглавяване на отделението до провеждане на конкурс.

Ръководството е готово да назначи веднага всеки лекар със специалност „Клинична хематология“ на ръководната длъжност, да му предостави достойно възнаграждение и добри перспективи за развитие, както и възможност за общинско жилище, ако не е от Бургас.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

20 + 11 =