Общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев предлага да се командирова спешно в Бургас специалист-хематолог. След кончината на д-р Димо Рибов отделението по „Вътрешни болести и клинична хематология“ към УМБАЛ-Бургас е било закрито, тъй като д-р Рибов е бил единственият специалист в него. Това става ясно от писмо на омбудсмана до медиите и до зам.-кмета Йорданка Ананиева, която вече отговаря и за здравеопазването.

Тодор Стамболиев уточнява, че затвореното в момента отделение разполага с необходимата апаратура и при осигуряването на лекар, може отново да приема пациенти.

Закриването на отделението поставя под риск живота и здравето на около 16 бургазлии, които са диагностицирани с „таласемия майор“. Това състояние изисква кръвопреливане на пациентите на всеки три до пет седмици и прием на специални медикаменти, които да извеждат желязото от кръвта.

Ако състоянието не се лекува, лекарите откриват класическите белези – тежка анемия, жълтеница, силно увеличаване на размерите на черния дроб и далака, деформация на костите и др.

Вече повече от месец лицата страдащи от болести, свързани с лечение на кръвта не намират адекватна помощ, а при някои от тях лечението на заболяването е жизненоважно и то не бива да бъде преустановявано, или дори прекъсвано, обяснява Тодор Стамболиев.

За проблема той е разбрал от две бургазлийки, които са с таласемия и се нуждаят от постоянна терапия. Те обяснили, че след затварянето на бургаското отделение са принудени да пътуват до Варна. Това правят и останалите пациенти с „таласемия майор“ не само от Бургас, но и от цялата област. При тежката форма на таласемия започването с редовни кръвопреливания става най-често до втората година от диагностицирането.

Ако не се вземат мерки и лечението се прекъсне се стига до сърдечни, чернодробни, ендокринни и други усложнения, които могат да доведат до фатален изход.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви