20 контейнера с отпадъци, предназначени за Плевен, са открити на пристанище Бургас. Не се посочва дали става дума за държавния или частния порт.

Плевен е един от градовете, където бяха открити отпадъци, които повече от 5 години се съхраняват, а би трябвало да се преработват. Това провокира прокуратурата да провери дали такива отпадъци не се депонират и в мини, които отдавна не са в експлоатация – места, където хората няма как да ги видят и да подадат сигнали. Вследствие на това главният прокурор разпореди на МВР и ДАНС да провери всички тези мини дали се съхраняват отпадъци и какви са те.

BurgasNews припомня, че група съветници от ДБГ отправиха питане до кмета Димитър Николов, свързано с боклука на пристанището в Бургас. Те очакват писмен отговор, а в понеделник ще отпавят питане и до Митница Бургас.

Досъдебно производство по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс ръководи Районната прокуратура във Варна по повод пристигнали на пристанище Варна-запад 25 контейнера. Товарът е пристигнал с кораб на 9 октомври 2019 г.. Определен му е бил режим временно складиране до 90 дни. Този текст в закона ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница.

Изпращач на контейнерите, които съдържат отпадъци, е италианската фирма „Дентиче пантелоне“ със седалище Авелино, Италия. Стоката е натоварена на пристанище Салерно.

Получател на товара е българската фирма „Блацион“ ООД от София. Според Търговски регистър предмет на дейност на дружеството е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци. Ще се извърши проверка дали фирмата има лиценз за преработка на отпадъци и дали отпадъкът в контейнерите съответства на дадената лицензия, ако има.

Управител на фирмата е Блаже Игнатовски, а съдружници са двама италиански граждани и „Юпитер секюрити“ ЕООД със седалище София.

Пристигналите контейнери са складирани на пристанище Варна-запад. След изтичане на срока за временно съхранение до 90 дни е следвало да получат направление от получателя къде да бъдат доставени. По документи стоката в тях е декларирана като пластмасови отпадъци и каучук.

При отварянето на два от италианските контейнери вчера и днес в присъствието на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на Митница, ДАНС, ОД на МВР и РИОСВ се оказва, че съдържат освен декларираното – и текстилни, стъклени и дървени отпадъци. Установено е също, че не са във вид, какъвто се изисква по закон за транспортиране на отпадъци – вакуумирани бали.

Действията по разследването продължават.

Снимки: Прокуратура

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви