"Слепите" зони са изключително опасни.

Прието е да се счита, че „слепите“ зони се намират отдясно и отляво на автомобила. Изследване на телевизионния канал WTHR 13 от Индиана (САЩ) обаче показва, че много автомобили имат огромни такива пространства. Те са както отпред, така и отзад, и това представлява голяма опасност за много хора, най-вече за децата.

Оказва се, че заради „слепите“ зони пред автомобила тежки наранявания са получили много деца, като някои дори са загинали. Обикновено това се случва при движение с ника скорост. Както съобщава обществената организация KidsAndCars, само за година 3000 деца са ранени. А 60 са загинали, след като са били ударени от автомобил, тъй като неговият шофьор просто не ги е забелязал. За последните 10 години са регстрирани 575 смъртни случая, след като в предишното десетилетие техният бройк е бил 304.

За да покажат колко са опасни „слепите“ зони пред превозните средства, репортерите на WTHR 13 са помолили група деца да седнат пред Chevrolet Tahoe и Cadillac Escalade. В крайна сметка, водачът на Tahoe от своето място не е видял 9 деца пред автомобила му, а шофьорът на Escalade – 13.

„Слепите“ зони могат да се променят в зависимост от условията на пътя, ръста и начина на сядане на шофьора.

Авторите на изследването са премерили тези пространства пред различни автомобили – от семейни седани и миниванове до големи всъдеходи и пълноразмерни пикапи. Рекордьор се оказва именно Escalade, като при него „сляпото“ петно е 3,1 метра. При пикапите „печели“ Ford F-150 с 2,9 метра.

Резултатите показват, че повечето всъдеходи, миниванове и пикапи имат „сляпа“ зона пред себе си, като тя е с дължина от 1,5 до 3 метра. Това е 3 пъти повече отколкото при големите седани и компактните автомобили. И съответно показва връзката между вида на транспортното средство и броя на смъртните случаи при пешеходците.

По данни на службите за безопасност на движението в Щатите, броят на загиналите след удар от всъдеход или кросоувър пешеходци за последните 10 години се е увеличил два пъти. Което показва, че нарастването на популярността на тези автомобили води и да повече загинали хора.

Снимка: Motor

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви