Тенисистът Роджър Федерер отговори на нарастващата критика, отправена му от екоактивисти и по-специално от Грета Тунберг, заради връзката му с финансовата институция „Credit Suisse“, пишат от DW.

Тунберг се включи в критиката срещу швейцарската банка заради заемите, които тя дава на бизнеса с изкопаеми горива. Той е смятан за един от най-големите замърсители на природата. 20-кратният носител на Големия шлем Федерер е рекламно лице на банката и затова също получи критики.

38-годишният тенисист, който в момента е в Австралия за първия голям турнир за годината, заяви в неделя, че е „щастлив, че му се припомня“ за отговорностите му, но няма да се откаже от рекламодателската си сделка с банката.

Миналата седмица Федерер бе призован от Тунберг в Туитър да се „събуди“. В социалната мрежа набира популярност хаштагът #RogerWakeUpNow („Роджър, събуди се веднага“).

Федерер заяви, че уважава и се възхищава на младежкото климатично движение, вдъхновено от Грета Тунберг.

„Приемам заплахата от изменението на климата много сериозно, особено когато аз и семейството ми пристигнахме в Австралия, унищожавана от горските пожари“, казва тенисистът в изявление, изпратено до агенция „Ройтерс“.

„Благодарен съм на младите климатични активисти, че ни подтикват да променим поведението си и да търсим иновативни решения“, продължава изявлението си той.

„Трябва да се вслушаме, дължим го на себе си и на тях. Оценявам напомнянето за моята отговорност като човек, като спортист и като предприемач и съм ангажиран да използвам тази привилегирована позиция за диалог по важни теми с моите спонсори“.

Наскоро швейцарската банка също обяви, че вече няма да инвестира в нови електроцентрали, работещи на въглища.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви