Миналия месец потребителската инфлация в България изкачи 6-годишен връх и нейният размер достигна 3,8% на годишна база при 3 на сто през ноември, показват данни на Националния статистически институт.

Увеличението на потребителските цени само през изтеклия декември е 0,7% спрямо ноември, когато се повиши с 0,5 на сто.

Това е най-високата инфлация в нашата страна от края на 2013 година и е факт само няколко месеца,

след като през септември тя се забави до 2,3% (най-ниско ниво от април 2018 година).

През декември солиден ръст от 1,1% спрямо предходния месец регистрират цените на облекло и обувки, както и тези на транспортните услуги, докато цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки се увеличават с 0,8%, а на алкохолните напитки и на тютюневите изделия с едва 0,1 на сто.

Цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива се увеличават с 0,1% спрямо предишния месец, тези за здравеопазване – също с 0,1%, докато транспортните цени на съобщенията се повишават с 0,2%, на развлечения и култура – с цели 7,5%, а за ресторанти и хотели – повишение с 0,6 на сто. Хармонизираната инфлация се увеличава през декември с 0,8% спрямо ноември, когато нарасна с 0,3%, докато растежът на хармонизираната потребителска инфлация на годишна база (спрямо декември) се ускори до 3,1%, но все още остава далеч под многогодишния връх от 3,6%, достигнат около година по-рано (през октомври 2018-а).

Декемврийските данни на НСИ са ясен знак за засилване на инфлационния натиск в края на изминалата година след слабостта, която беше отчетена през лятото и особено в началото на есента, твърдят от НСИ.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви