Нужна ли е проходилката, за да се научи бебето да върви или е просто поредната вещ, която ще купите, използвате за кратко и ще захвърлите настрани?

Всъщност все повече лекари отричат проходилките. Според мнозина проходилката не само забавя прохождането на малчугана, но и вреди на развитието на мускулите.

„ЗА“ проходилките

Проходилката дава на детето възможност да види света от нов ъгъл. Донякъде му осигурява самостоятелност да се придвижва без помощта на друг човек.

Съвременните проходилки са много модерни и да нещо като развлекателен център на колела – с копчета, ръчки, музика и много цветове, които да ангажират бебето.

Макар днес да се отрича, няколко поколения бебета са били отгледани с проходилки, без това да се отрази зле на развитието или здравето им.

Проходилката е особено удобна за майките, които са сами у дома по цял ден, а имаш постоянно щъкащо насам-натам бебче. Проходилката дава възможност на майката да свърши някоя бърза задачка или да отиде спокойно до тоалетната, дори детето да е будно.

„ПРОТИВ“ проходилките

Според някои теории бебетата, използвали проходилка, прохождат по-късно. Причината е, че не са научени да разчитат на себе си.

Някои модели проходилки са доста опасни, защото може да се преобърнат, ако стаите ви имат праг.

Възможно е проходилката да доведе до изкривяване на краката. Използването на проходилка може да доведе и до неправилно стъпване – вървене на пръсти.

Важно!

Не избързвайте да слагате детето в проходилка. Лекарите не са единодушни за подходящата възраст, но това не бива да се случва преди 8-9-тия месец.

В началото оставете мъника за 4-5 минути в проходилката, като постепенно удължавате престоя му. Съветваме ви да не използвате проходилката всеки ден. Дайте разнообразие на бебето, то е полезно за развитието му.

Когато купувате проходилка, уверете се, че моделът е с регулируема височина и че има поне 6 крачета. Колкото по-широка е основата, толкова рискът за мъничето е по-малък.

rozali.com

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви