Ако сте гледали скоро състезание от Формула 1, вероятно сте видели зад болидите да изхвърчат много искри, когато се движат с висока скорост по правите. Оказва се, че цялата история е по-дълбока и интересна.

Youtube-каналът WTF1 пусна забавно и информативно видео, в което се обяснява еволюцията на искрите в спорта. Те започват като нещо нормално през 80-те, когато отборите се опитват да снижат болидите възможно най-много, за да намерят най-висока сила на притискане. С пълен резервоар колите буквално са стъргали асфалта, с което са създавали светлинното шоу.

Както се посочва във видеото, бившият пилот Найджъл Менсъл е търсил умишлено неравности на пистата, за да създава искри и да разсейва пилотите зад себе си.

През 1994 г. ФИА въвежда правило за монтиране на 10-милиметрова плоча под пода на автомобила за обиране на искрите, причинявани от нисък просвет. Ако в края на състезанието плочата е с дебелина по-малка от един милиметър, отборът бива дисквалифициран. Това се случи на Шумахер на Спа през 1994 г.

Отборите бързо намират вратичка. Със стратегическо поместване на парчета метал под плочите болидите докосват земята с тях без риск отдисквалификация. Металът обаче се се чупи на големи парчета и създава риск от спукани гуми и повреди. През 2015 г. ФИА променя правилата – металът се заменя с титаний, който се износва по-бързо, но по-безопасно. И най-вече – създава атрактивни искри при триене с асфалта, което води до светлинното шоу, особено на тъмно.

Снимка: Redbull

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви