Безопасното шофиране пази теб и останалите
Безопасното шофиране пази теб и останалите

Лошите шофьорски навици са основната причина за пътно-транспортните произшествия. Пренебрегването на някои прости правила при шофиране от страна на водачите често могат дори да бъдат фатални за возещите се в автомобила. Изследване на Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) и на Американската автомобилна асоциация (AAA) показват кои са най-вредните привички на шофьорите, които съответно водят до инциденти на пътя. Те важат с пълна сила и за Европа (съответно за България) и трябва да бъдат премахнати.

Шофиране със слушалки на ушите

Ако радиото на колата ви е развалено, слушането на музика от телефона със слушалки не е добра идея, тъй като ще ви „изключи“ от обкръжаващия ви свят. И това ще ви направи опасен както за себе си и хората, които возите, така и за останалите на пътя. Ако имате възможност, свържете смартфона си с колата с Bluetooth.

Шофиране пиян
В САЩ всеки ден 30 човека губят живота си на пътя заради катастрофи, причинени от пиян шофьор. Тези инциденти могат да бъдат предотвратени, ако хората наистина проумеят до какво води шофирането след употреба на алкохол.

Шофиране дрогиран
През последните години този проблем се разраства, като в Америка, разбира се, мащабите му са огромни. По данни на AAA годишно 14,8 млн. шофьори в страната сядат зад волана след употреба на марихуана, като 70% от тях си мислят, че това не е опасно. За съжаление, в Европа случаите на дрогирани водачи също се увеличават драстично.

Шофиране уморен
Изследванията показват, че около 9,5% от инцидентите на пътя в Щатите са причинени от уморени шофьори. Най-големият проблем си остава недоспиването, като невинаги той може да бъде решен от енергийна напитка или силно кафе. Експертите препоръчват спиране за поне 20 минути, ако шофьорът усети, че очите му се затварят по време на пътуване.

Шофиране без предпазен колан

Шофирането без предпазен колан е лоша идея. Факт е, че въздушната възглавница предпазва при удар на пътя, но тя не е решение, ако коланът не е поставен. При сблъсък без колана тялото на шофьора отива напред, а еърбегът се движи срещу него. Това не е добра рецепта за оцеляване.

Използване на твърде много електронни асистети
Електронните асистенти като адаптивен круиз-контрол, система за поддържане на лентата на движени или за аварийно спиране значително улесняват водача, но не подобряват неговите шофьорски умения. Все още няма автомобили, които да са напълно готови да се движат автономно и затова водачът трябва да държи волана с две ръце и да следи пътя пред него внимателно.

Шофиране с колене
Шофирането с колене е трик, до който мнозина водачи прибягват, когато усетят умора в ръцете и рамене си. В същото време това е един от най-сигурните начини да катастрофирате, тъй като нямате контрол върху волана. Съответно, няма как да се реагира при излизане на друг автомобил, пешеходец или животно на пътя пред вас. Ако не вярвате, опитайте успоредно паркиране с колене.

Неспазване на дистанция

Шофирането в близост до превозното средство може да ви попречи да спрете навреме. Неслучайно е измислено правилото за двете секунди, което ви гарантира безопасна дистанция от автомобила пред вас. Просто, така ще бъдете сигурни, че ще имате време да спрете при нужда.

Разсейване при шофиране
Изместването на погледа от пътя заради пускане на съобщение от телефона може да доведе до катастрофа. Проучване на ААА показва, че 41,3% от водачите в САЩ четат веднага получените на телефона им съобщения, а 32,1% пишат на някого, докато шофират. А тези, които говорят по телефона са още повече, но в този случаи устройството може да бъде поставено така, че да не пречи на шофирането.

Игнориране на предупрежденията
Често автомобилът сам „съобщава“ за някакъв проблем, като това става със светване на индикатор на таблото. Част от шофьорите игнорират този знак, което може да бъде дори фатално. Излизането от строя на основни системи на автомобила често води до тежки повреди, а по време на пътуване може да причини и катастрофа.

Возене на животно в салона
Шофирането със свободно пуснато животно в салона (обикновено това е куче) води до разсейване от страна на водача. Повече от половината шофьори признават, че правят това, като на 23% от тях им се е налагало да се опитват да хванат животното при рязко спиране, а 19% са пробвали да му попречат да мине на предната седалка. Има и друг проблем – куче с тегло20 кг. се превръща в снаряд с 600 кг. при скорост от 50 км/ч. Това е лошо како за животното, така и за возещите се в автомобила.

Хранене зад волана

Често може да бъде забелязан водач, който се храни, докато управлява автомобила си. Това се случва дори на магистрала, където скоростта е доста висока. Според NHTSA, опасността от катастрофа в подобни случаи е 80%, така че е по-добре да останете гладен, но да стигнете жив и здрав.

Твърде бързо шофиране
Неспазването на ограниченията на скоростта е причина за 33% от пътно-транспортните произшествия с фатален край в САЩ, твърди ААА. Мислите си, че ще спестите време, ако карате по-бързо, но това не е съвсем вярно. Пътуването със скорост 90 км/ч на разстояние от 50 км ще ви отнеме около 32 минути. Същото разстояние, но със скорост 105 км/ч, ще бъде изминато за 27 минути. Разликата е само 5 минути.

Твърде бавно шофиране
Шофирането далеч под ограничението може да бъде не по-малко опасно от това с превишена скорост. Причината за това е, че бавно движещият се автомобил обърква останалите превозни средства на пътя около него. Съответно неговите маневри са по-бавни, което го превръща в заплаха за движещите се по-висока скорост коли.

Каране без светлини
В много държави карането с включени дневни светлини е задължително, но все още има водачи, които го пренебрегват. Случва се дори в тъмната част на денонощието да се появи превозно средство, чиито водач е забравил да си включи дори фаровете. Габаритите му също не светят и това често води до тежки катастрофи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви