Интервю с Председателя на Управителния съвет на ФК Созопол Станимир Желев

Г-н Желев, Вие сте новият председател на УС на ФК Созопол. Какви цели и задачи си поставя новия Управителен съвет на футболния клуб?

В УС влизат още Любомир Колев, Росен Чачев, Петър Симеонов, Димитър Делииванов и Калоян Стоянов, а в Контролния съвет Станимир Петров, Георги Миланов и кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев, който е и негов председател. Всички ние имаме една цел и тя е стабилизирането на клуба, развитието на отборите, както мъжкия, така и детско-юношеската школа и постигане на още по-добри резултати. Нашите усилия са насочени към запазване на лидерското място на отбора в групата. Амбицията ни е да влезем в Б група, където е мястото на отбора.

Футболният клуб има нов управителен съвет и той е с по-малко членове – 7. Кое наложи тази промяна?

Промяната в УС бе наложителна. Тя бе поискана от феновете на отбора, спортните деятели в града и гражданите. Старото ръководство на клуба не отговори на очакванията на созополчани и не успя да използва адекватно ресурсите за развитието на отбора и на футбола като цяло. Истински героизъм проявиха футболистите и треньорите, които въпреки определени обстоятелства през последните години, успяха да заемат първото място в своята група. Искам да Ви кажа, че феновете много тежко преболедуваха отпадането от Б група. Новият Управителен съвет ще подреди приоритетите, така че футболният клуб отново да бъде голямата гордост на созополчани, а футболът да бъде най-желаният спорт за подрастващите. Да, намален е съставът на Управителния съвет. Причината за това е желанието за по-голяма оперативност и по-бързо решаване на проблемите и належащите въпроси пред клуба. Искам да отбележа, че всички в УС са достойни хора и милеят за клуба и отбора.

Това, което вълнува както футболистите, така и феновете на „небесносините“ е финансовото състояние на клуба. Появиха се различни тревожни информации, че клубът едва ли не е пред фалит. Има ли финансови проблеми?

За управлението на предходното ръководство и неговите действия не искам да давам оценка. Такава могат да дадат моите съграждани и милеещите за футбола в града. Мисля, че има доста детайли по управлението на клуба, които трябва да претърпят кардинални промени, предвид дългосрочната стратегия за развитието на футбола в община Созопол, които сме си поставили. Що се отнася до финансовото състояние на клуба, той към момента е финансово обезпечен и може да развива спокойно своята дейност. Разбира се за целите, които сме си поставили ще разчитаме на финансовата помощ на община Созопол и имаме категоричната подкрепа, както на кмета Тихомир Янакиев, така и на председателя на общинския съвет Георги Пинелов. Всички сме наясно, че общината не е в цветущо финансово състояние, затова ще търсим и други източници за финансиране на клуба. Самите ние, членовете на Управителния съвет се ангажираме да помогнем финансово на клуба. За голяма радост вече имаме и интерес от спонсори, с които предстоят разговори. Още повече, че и много мои съграждани, въпреки че не са свързани пряко с управлението на клуба, имат доброто желание да помагат в издръжката му, според възможностите си или своите лични контакти за осигуряването на средства за отбора.

Г-н Желев, хората в Созопол, които обичат футбола и отбора очакват все пак да стане ясно как е бил управляван през годините клуба и има ли злоупотреби и нередности. Предишното ръководство не е правило отчет пред обществеността, не е предоставяло информация за финансовото състояние и начина на управление.

Не само обществеността, но и ние като Управителен съвет искаме да знаем всичко това. Към момента тече пълен одит на дейността на футболния клуб през последните 12 години и категорично заявявам, че резултатите ще бъдат оповестени пред обществеността. Ако има нарушения, ще има и последствия. Мога да гарантирам, че през мандата, който ни бе гласуван от Общото събрание на ФК „Созопол“, по време на нашето управление, всичко ще бъде открито и достъпно за всички.

Какво ще пожелаете на отбора, който само преди няколко дни започна зимната подготовка?

Първо искам да ги уверя, че ръководството на клуба, местната власт и обществеността на Созопол ги подкрепят изцяло. Това е една решителна година за отбора и за клуба и всички се надяваме, че в края на полусезона ще се поздравим с голям успех. Искам да им пожелая да играят със сърце, да се раздават и да радват многобройните фенове, които съм убеден, че отново ще се завърнат на трибуните на нашия стадион – бижу, за да ни окажат нужната подкрепа. Пожелавам една здрава и успешна футболна година!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

twenty − 14 =