Джеймс Нейсмит не създаде игра, а религия
Джеймс Нейсмит не създаде игра, а религия

Джеймс Нейсмит е канадско-американски преподавател по физическо възпитание, лекар, свещеник, треньор и иноватор. Когато е на 30-годишна възраст, той измисля играта баскетбол (1891 г.). Написва книга с оригиналните баскетболни правила и основава баскетболна програма в Университета в Канзас.

Роден и отгледан във ферма близо до Алмонт, Онтарио, Нейсмит учи физическо възпитание в Монреалския университет, преди да се премести в Съединените щати. Седем години след като измисля играта, Нейсмит получава медицинска степен в Денвър през 1898 година. След това той пристига в университета в Канзас, където по-късно става директор и треньор на Канзас Джейхоукс. Последният тренировъчен сезон на Нейсмит е през 1907 година. По ирония на съдбата той все още е единственият треньор в баскетболната история на мъжете в Канзас с повече загуби отколкото победи.

Родителите на Нейсмит са шотландски имигранти –

Маргарет Иънг и Джон Нейсмит. Нейсмит е второто дете в семейството. Той остава сирак, живее с леля си и чичо си дълги години. Посещава основното училище в Бенис Корнерс, което се намира близо до Алмонт. По-късно се записва в гимназията в Алмонт, която завършва през 1883 година. Същата година Нейсмит влиза в университета на Макгил в Монреал. Tой е талантлив и многостранен спортист, представляващ Макгил в канадския футбол, ръгби, футбол и гимнастика. Печели няколко медала Wicksteed за отлично представяне на гимнастика.

Нейсмит придобива бакалавърска степен по физическо възпитание (1888 г.) и получава диплома от презвитерианския колеж в Монреал (1890 г.). От 1891 г. той преподава физическо възпитание и става първият директор по атлетика на Макгил. След това напуска Монреал, за да стане преподавател по физическо възпитание в Международното училище за обучение YMCA в Спрингфийлд, Масачузетс.

В Спрингфийлд, по заповед на д-р Лутер Гюлик, Нейсмит получава срок от 14 дни да създаде игра на закрито, която да осигури необходимото „физическо разсейване“.

Първата игра на „Баскет бол“ се играе през декември 1891 година.

В ръкописен доклад, Нейсмит описва встъпителния мач. За разлика от съвременния баскетбол, играчите играят девет срещу девет и използват футболна топка. И вместо да стрелят по два обръча се целят в кошници за праскови. За разлика от съвременния баскетбол, първоначалните правила не включват онова, което днес е известно като дрибъл. Също така, след всяка отбелязана точка, играчите застават в средата на игрището и скачат за топката.

До 1892 г. баскетболът става много популярен в университета и има призиви за ново име на играта – „Naismith Ball“, но Нейсмит отказва. Към 1893 г. баскетболът е представен на международно ниво.

В началото на века на изток има достатъчно колежански отбори, за да могат да се проведат първите междууниверситетски състезания. Въпреки че спортът продължава да се разраства, Нейсмит дълго гледа на баскетбола като на забавна игра и предпочита гимнастиката и борбата като по-добри форми на физическа активност. Баскетболът обаче става демонстрационен спорт през 1904 г.

През 1935 г. Националната асоциация на баскетболните треньори (създадена от ученика на Нейсмит Фог Алън) събира пари и 74-годишният Нейсмит е свидетел на въвеждането на баскетбола в официалната олимпийска спортна програма на Олимпийските игри през 1936 година. Там Нейсмит раздава медалите на три северноамерикански отбора: САЩ – златен медал, Канада – сребърен медал и Мексико – бронзов медал. По време на Олимпиадата той е обявен за почетен президент на Международната федерация по баскетбол. Когато Нейсмит се връща, той коментира, че виждането на играта от много нации е най-голямата компенсация, която може да получи за своето изобретение.

Нейсмит измисля играта баскетбол и написва оригиналните 13-те правила,

за разлика от правилника за игра на NBA, който съдържа 66 страници. Неговият шедьовър „Баскетбол – неговото начало и развитие“ е публикуван посмъртно през 1941 г.

Днес баскетболът се играе от повече от 300 милиона души по целия свят, което го прави един от най-популярните спортове. В Северна Америка баскетболът е създал някои от най-великите спортисти на 20-ти век.

Оригиналните правила на баскетбола, написани от Джеймс Нейсмит през 1891 г., който е считан за основополагащ документ за баскетбола, са продадени на търг в Sotheby’s, Ню Йорк през декември 2010 г. Джош Свайд – възпитаник на Университета в Канзас и баскетболен ентусиаст, през 2010 г. се опитва да убеди възпитаници да спечелят наддаването, за да подарят документа на Университета в Канзас. В крайна сметка Свайд убеждава Дейвид Буут, милиардер инвестиционен банкер и съпругата му Сюзан Буут да се заемат и да наддават на търга. Те успяват да спечелят в наддаването. Купуват документа за рекордните 4,338,500 щатски долара, това е и най-скъпо платения артикул за спортни сувенири, и подаряват документа на Университета в Канзас. Университетът в Канзас построява сграда на стойност $ 18 милиона, наречена Център Дебруце, в която се съхраняват правилата. Открита е през март 2016 година.

Нейсмит е членувал в общностите на Пи Гама Му и Сигма Фи Елсилон. Той е бил презвитериански министър, запомнен като масон. Жена му умира през 1937 година, а на 11 юни 1939 г. се жени за втората си съпруга Флоренс Б. Кинкейд. На 19 ноември същата година, Нейсмит претърпява голям мозъчен кръвоизлив, следствие на което умира девет дни по-късно в дома си, разположен в Лорънс, Канзас, на 78 годишна възраст.

Нейсмит умира осем месеца след създаването на шампионата по баскетбол в NCAA, който днес е едно от най-големите спортни събития в Северна Америка. И остава завинаги в историята, създавайки игра, отдавна превърнала се в религия.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви