Мъж от Община Руен е починал от туберкулоза.

Той е във възрастовата граница 45-49 години. Бил е хоспиталиризан в Белодробната болница в Бургас, но лечението, макар и продължително, е било неуспешно. Това е първи смъртен случай от това заболяване за годината в областта.

Заболеваемостта от туберкулоза у нас е сред най-високите в Европейския съюз, сочи годишният доклад на Европейската комисия за здравния профил на страната ни.

Според данните броят на болните у нас през 2017 г. година е два пъти по-голям от средния за ЕС. През последните 10 години все пак лечението у нас бележи напредък. От 2008 г. до 2018 г. заболеваемостта е спаднала с над 45%.

Усилията на експертите са насочени към регионите, в които тя е над средната за България – Враца, София област, Кюстендил и Габрово.

През 2018-а година 6% от болните са били деца, което е два пъти по-малко в сравнение с 2008 г.

Всички лекари мечтаят туберкулозата да се ликвидира. А целта на Световната здравна организация – до 2050-а година туберкулозата да бъде напълно изкоренена.

Нов имунизационен календар влезе в сила от началото на тази година. С промените реимунизацията срещу туберкулоза и пробата манту за 11-годишните отпадат.

„В 2/3 от страните в Европа изобщо не правят туберкулозна ваксина, защото е много ниска заболеваемостта. В останалата 1/3 от държавите – основно от Централна и Източна Европа, правят един или два приема, а ние бяхме единствените, които имаха пет приема след проба манту. Това не водеше до по-голям имунитет, а за повече работа за личните лекари и притеснения за родители. Когато не се изпълни както трябва пробата манту, много често дава неверни резултати“, заяьви в национален ефир главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев .

От РЗИ-Бургас допълват, че ОРЗ са скочили за седмица с малко повече от 100, но към момента няма опасност от грипна вълна.

Данните сочат, че през първата седмица на годината заболелите от ОРЗ са 167, а през втората случаите вече са 281. От инспекцията уточняват, че данните са нормални за януари.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви