Да се осигурят допълнителни 10 000 лева за дофинансиране на „ученическите игри“ (ученици от 5 до 12 клас) в Бургас, които са организирани по календара на МОН. Това предложение е отправил общинският съветник от Движение България на гражданите Манол Тодоров с докладна записка, входирана в ОбС-Бургас. В нея той пояснява, че средствата трябва бъдат ползвани за допълнителни награди на победителите в отделните възрасти, както и за покриването на разходите им по участия в националните финали.

Тодоров също така иска от местната администрация и в проектобюджет 2020 година да бъдат заложени 20 000 лева за организиране на „ученически спортен календар“ за деца от 1 до 4 клас. Средствата да се разходват за цялостната организация и изпълнение на този спортен календар, както и за осигуряване на награди за всички участници, и най-вече за победителите в отделните възрасти.

В докладната Тодоров пише още, че според „Европейската асоциация за изследване на затлъстяването“ България (в частност Бургас като водещ в страната град) заема едно от челните места с често срещано наднормено тегло в детска възраст. Според него това е ясен сигнал, че бургаските деца водят изключително застоял начин на живот. Проблемите започвали още от детските градини и се пренасят в началните учебни класове.

„Огромна част от бургаските деца в тази възраст са ограничени да спортуват адекватно в часовете по физическа култура, защото голяма част от училищата на територията на община Бургас не разполагат с необходимата спортно-материална база (салони) за провеждането на качествени часове по физическа култура. Най-ощетени са децата от 1 до 4 клас, тъй като освен липса на база, за тях не се организират почти никакви извънкласни спортни мероприятия“, продължава общинският съветник.

Той пояснява, че през настоящата учебна година, според „Правилата за организиране и провеждане на ученически игри“ на МОН, участващите в тези игри са ученици (момчета и момичета) в следните възрастови групи: 5-7 клас, 8-10 клас, 11-12 клас. Спортовете, в които ще се състезават, са: футбол, волейбол, баскетбол, хандбал, тенис на маса, лека атлетика, бадминтон и шахмат. Училищните игри преминавали през два основни етапа. Етап първи бил определянето на общински шампион, а във вторият етап се определял и националния първенец. През настоящата учебна година училищните игри вече били факт, но тепърва в началото на 2020 година в Бургас щели бъдат определени местните първенци.

„Прави тревожно впечатление, че за поредна година децата от 1 до 4 клас са пренебрегнати и за тях няма организирани подобни ученически игри. Като добавим не толкова добрата материално-спортна база в голяма част от бургаските училища и гореспоменатата статистика, можем да направим неоспоримо заключение, че децата на възраст от 7 до 10 години в Бургас водят застоял начин на живот, в който спортът присъства фиктивно и недостатъчно. В тази връзка смятам, че е неотложно Община Бургас да обърне сериозно внимание на масовия ученически спорт в класовете от 1 до 4 и да организира спортен календар за възрастите 1-2 и 3-4 клас (разпределени по този начин) в следните спортове: футбол, баскетбол, хандбал, плуване и лека атлетика“, се пише още в докладната от Тодоров.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви