Недоволстващи перничани блокираха кръгови кръстовища в кв. „Изток” в града

Протестът в Перник заради водния режим е под наслов „Къде ни е водата?“. Протестиращите блокираха кръгови кръстовища в кв. „Изток” в града. Напрежението ескалира между протестиращи и представителите на жандармерията.

Сред основните искания на хората са предприемането на спешни мерки за справяне с проблема с водата, както и да се намери виновникът за кризата в града. Настояват още за оставките на министъра на околната среда и водите, както и на регионалния министър. Обявено е, че протестът ще продължи до 22 ч.

Община Перник обявява в събота бедствено положение. „Целта е да се осигури по-голям приток към язовир „Студена”. Осигурени са пари за пречиствателната станция. Рискът да навлезем в мъртвия обем на язовира обаче е много голям”, посочи кметът на Перник Станислав Владимиров.

От петък Перник е на нов воден режим, който да ограничи още повече оттока на язовир „Студена”. Целта е да се съхрани и малкото количество вода, което е останало.

Продължават и споровете за това чия е вината за източването на язовира. В доклад на „Софийска вода” от миналия месец се посочва, че около 290 литра в секунда питейна вода се подават към индустриалната зона. Там основен потребител е „Стомана индъстри”.

От металопреработващата компания не са съгласни с този извод. „Тази вода не постъпва в посочената фирма”, обясни Константин Стаменов.

От „Софийска вода” заявиха за NOVA, че няма да влизат в диалог с пернишката „Стомана индъстри”. Посочват обаче, че се позовават изцяло на данните, подадени от ВиК-Перник. Водното дружество обясни, че през индустриалната зона наистина минава питеен водопровод, но водата от него е за няколко квартала на града.

От екоминистерството потвърдиха за NOVA, че и двата водопровода, за които спорят „Стомана индъстри” и „Софийска вода”, са за питейна вода. Така, ако нещо от тях постъпва в пернишкото предприятие, то не е вода за промишлени нужди.

Кметът на Перник заяви, че от Регионалното министерство ще бъдат отпуснати 1 млн. лева за подмяна на водопровода към града.

Нова ТВ

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви