Повишаването на данъка върху доходите на богатите ще помогне за преодоляване на нарастващата пропаст между богатите и бедните и може да се направи, без да се навреди на растежа. Това написа в блога на организацията ръководителят на Международния валутен фонд, Кристалина Георгиева, цитирана от „Гардиън“. Тя смята, че трябва да има различен подход за справяне с „едно от най-сложните и неприятни предизвикателства в световната икономика“. „Неравнопоставеност на възможностите. Неравенство между поколенията. Неравенство между жените и мъжете. И, разбира се, неравенство в доходите и богатството. Всички те присъстват в нашите общества и, за съжаление, в много страни те растат“, пише още Георгиева.

Според нея прогресивното данъчно облагане е „ключов компонент на ефективната фискална политика“.

„Нашето изследване показва, че пределните данъчни ставки могат да бъдат повишени, без да се жертва икономически растеж“, добавя Георгиева. Управляващият директор на МВФ заявява, че по-високите данъци и намаляването на корупцията ще помогнат за финансиране на правителствените разходи за разширяване на възможностите за онези „общности и лица, които са били изоставени“.

МВФ често е критикуван, че настоява за съкращаване на публичните разходи като част от своите спасителни пакети за държави, които са в затруднено положение.

Георгиева заяви, че МВФ признава, че политиките за социални разходи са все по-важни за справяне с неравенството.

26-те най-богати милиардери в света, включително основателят на Amazon, Джеф Безос, и Марк Зукърбърг от Facebook, притежават толкова активи, колкото 3,8 млрд. души, съставляващи най-бедната половина от населението на планетата, според Oxfam.

В доклад от миналата година благотворителната организация заяви, че глобалният данък върху доходите на най-богатия 1% от населението ще донесе приблизително 418 млрд. долара – достатъчно, за да се образова всяко дете, което не е в училище, и да се осигурят здравни грижи, които биха предотвратили 3 млн. смъртни случая.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви