Превозвачи и правителство се договориха за тримесечен тестов период на тол системата след среща при премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Тестовият период влиза в сила от първи март.

Простестите им се отменят, но стачната готовност остава, съобщи Нова телевизия.

В крайна сметка, в първите 3 месеца от функционирането на тол системата от 1 март, ще важат цените, които предлагат презовачите  – от 8 до 18 стотинки на километър. 

След тези 3 месеца властта и превозвачите ще проведат нови разговори, за да изчислят дали приходите в държавата са били достатъчно и дали отговарят на предварително предвиденото. Превозвачите смятат, че таксата ще бъде достатъчна за събиране на желаната сума.

През юни тази година ще се състои нова среща между двете страни, на която ще бъдат обсъдени цените на превозите на тол системата – за това се договориха още превозвачите с премиера Борисов.

Ще има редукция в обхвата на тол системата. Това каза в изявление министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след проведена среща с превозвачите, които се заканиха да излязат на национален протест в понеделник заради въвеждането на тол системата, предаде Агенция „Фокус“.

От понеделник ще бъде пуснат за обществено обсъждане нов вариант за тарифите на тол системата.

Срещнахме разбиране за тол системата, тя ще заработи от 1 март. Това каза в изявление зам.-изпълнителният директор на „Автомобилна администрация“ Йордан Арабаджиев след срещата с превозвачите.

„След близо 2 часа разговори срещнахме разбиране, поехме ангажименти до 1 март да бъдат изпълнени всички условия тол системата да заработи от март, като през следващите 3 месеца да се съберат и анализират данните и да се разберат какъв ще бъдат окончателните тарифи.“, обясни той.

„Другата седмица ще имаме среща, за да обсъдим това, което може да се направи за следващия програмен период. Досега браншът беше изключен от възможност за участие в програмите. Имаме потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Изтъкнахме пред премиера всички наши опасения и изложихме аргументите си по отношение на функциониране на тол системата. Срещнахме разбиране“, поясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви