Само след броени дни канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и министърът на външните работи Хайко Маас летят за Москва за среща с руския президент Владимир Путин. Какво планират двамата политици и какво ги тласна към подобно „политически рисковано събитие“?

Отговор на тези въпроси търсят в редакцията на германския вестник Bild.

Срещата в руската столица беше официално обявена като „работен обяд“, по време на който първоначално бе планирано да се обсъди конфликтът в Украйна и кризата в Либия. В светлината на последните събития – убийството на „терористичния генерал“ Касем Сюлеймани и последвалите ирански удари срещу американски бази в Ирак – за Меркел и Маас тези теми обаче останаха на заден план, пише изданието.

„Опасенията са, че режимът в Техеран ще отмъсти. Западът се страхува, че в Ирак Русия също ще може да се възползва от гнева, причинен от убийството на генерал Сюлеймани, и ще увеличи влиянието си в Багдад“.

Въпреки това много водещи германски политици подкрепиха решението на германския канцлер Ангела Меркел да се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва, констатира таблоидът.

„Идеален момент за разговор с Путин“, цитира изданието думите на Томас Оперман, вицепредседател на Бундестага.

От своя страна, Елмар Брок от Християндемократическия съюз (ХДС) обръща внимание на факта, че в Сирия – например, Русия и САЩ „са се научили да не застават една на друга на пътя… В Ирак обаче това е невъзможно“, изрази увереност бившият депутат от Европейския парламент.

Ето защо Елмар Брок счита за „разумно“ канцлерът и германският външен министър да отидат в Москва за преговори.

Според ръководителя на комисията по външна политика на Бундестага Норберт Рьотген Западът просто е длъжен да привлече подкрепата на Русия за разрешаване на кризата.

„Иран има нужда от Русия, а Путин има влияние в Техеран. Необходимо е да се привлече подкрепата на Русия, така че тя да повлияе на Иран и да не предприеме стъпки, които биха довели до по-нататъшно увеличаване на напрежението“, обясни Рьотген.

vesti.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви