15-годишната плувкиня Жанет Ангелова, която беше избрана на шесто място в топ 10 на най-добрите спортисти на Бургас за 2019 г., е национален състезател, майстор на спорта, с няколко подобрени национални и лични рекорда. Тя е полуфиналист от Младежки европейски олимпийски фестивал – Баку 2019, на 200 м св. стил – 13-то място, тя е и шампион при жени на 400 и 800 м св. стил.

На последното за м. г. състезание – Държавното лично отборно първенство за девойки старша възраст /състезатели, родени 2002, 2003 и 2004 г./ Жанет покори свободния стил. На него бургазлийката за пореден път доказа невероятните си качества в кроула, като спечели пет титли и подобри личния си рекорд на 200 м.

 

Разкажи за себе си. Коя е Жанет Ангелова?

Една мечтателка, която се стреми към високи върхове.

Как започна с плуването? Кога за първи път започна да се занимаваш активно с плуване и кога водата стана твой приятел?

Първоначално от петгодишна започнах да играя балет и така до 10 –годишна. След това влязох в басейна. Това стана съвсем случайно, покрай родителите ми. Понеже нямаше кой да ме гледа и ходех само, за да си играя. Ходех по-често заради приятелствата, които създадох. Започнах да ходя и по състезания, като отново причината беше същата  – приятели.

Какво е за теб плуването – страст, хоби, любов …

За мен плуването е страст. Не съм изпитвала такова чувство към нищо друго, освен към плуването.

Ти продължаваш традициите на своето семейство. Как се чувства състезател като теб, чиито родители са треньори. Под зоркия им поглед ти ежедневно тренираш. Освен в басейна, вие сте заедно и извън него. Това тежи ли ти? Какви са плюсовете и минусите?

Да, всичко си има плюсове и минуси. Единият минус, според мен, е че са по-взискателни. Като плюсове – може би че винаги могат да ми дадат съвет и да коментираме.

В какво се изразява тяхната подкрепа? Как те мотивират да преследваш целите си?

Ако не бяха те, нямаше да съм на това „ниво”. Понякога и аз се съмнявам в себе си, но те никога. Винаги ми казват че мога и ще успея.

Ти си млада и амбициозна състезателка, за това говорят резултатите ти. Като национален състезател през юли месец м.г. участва на Европейския олимпийски младежки фестивал в столицата на Азербайджан – Баку, където на 200 м св. стил записа време 2:06,74 мин. Само няколко месеца по-късно подобри времето си на 2.02.88. На последното държавно първенство за старша възраст сега, през декември на малък басейн, освен че стана шампион на всички дисциплини в свободния стил, на 200 м отново подобри собствения си рекорд – 2.02.64 мин. На 14 г. стана носител на званието „Майстор на спорта” с 401 т. по ФИНА в дисциплината 400 м свободен стил, където на финала записа 4:26.12 мин. Сега и това време свали на 4:18.62, като отново направи нов национален рекорд. Каква е формулата на успеха и освен талант какво още е необходимо?

Всъщност има разлика между времена на малък /25 м/ и голям /50 м/ басейн. През 2018 г. на малък басейн записах време 2:05.49, което беше нов национален рекорд за девойки младша. А през 2019-а минах границата на 2:03.00 /два пъти/, като втория път го изплувах 2:02.64. Същото е и на 400 м като на малък басейн имах 4:25.12 мин. от преди две години, а през 2019 г. времето ми е 4:18.62.

Освен талант, разбира се че е необходим и труд. Талантът е до време, не можеш да разчиташ вечно на него. Той е само стъпка към успеха. Ако не работиш за мечтите и целите си, то те няма да станат реалност.

Тези успехи са сериозна заявка. Към какво или на къде е отправен погледа ти?

Имам краткосрочни цели. Стремя са да стават реалност, а за по-напред мечтая и за олимпиада. Миналата година тренирах повече, затова и постиженията ми са по-добри.

Каква беше за теб изминалата вече 2019 г.?

Това беше със сигурност най-хубавата ми година. Започна не толкова добре, но след това нещата си дойдоха на мястото. Натрупах опит и научавам все повече от всяко едно състезание. Това беше една незабравима година. Създадох и нови приятелства в Баку, и по останалите състезания.

Доволна ли си от успехите, какви постижения още записа?

Доволна съм, да. На държавното за старша изплувах 100 м свободен стил за 58.00, а след това на мъже и жени свалих на 57.46. На Burgas swimming open изплувах 800 м свободен стил за 8:54.49. Въобще не очаквах да плувам толкова.

Кой медал е с най-голяма стойност за теб?

Държа в стаята си златния медал от държавното първенство за младша възраст от 2018 г., който спечелих след като поставих първия си национален рекорд – 2:05.49.

Състезател си и по триатлон – доста тежък спорт. Разкажи нещо повече и за тези твои умения.

Ходя на триатлони, когато имам време. Правя го за разнообразие. Но не обръщам много внимание на този спорт. Преди мислех да се занимавам само с него, но нещата тръгнаха в друга посока, за което съм благодарна.

Кои са твоите идоли в плуването?

Много харесвам Кейлъб Дресел, Майкъл Фелпс, Райън Лохте и от жените Федерика Пелегрини, Сара Шьостром и Кейти Ледеки.

Хрумвало ли ти е някога да се откажеш от плуването?

Да, имало е моменти, в които съм си го мислила. Даже беше в един период, в който на тренировки не можех да издържам повече на 100 м бързо /на серия/. Но се радвам, че мина.

За какво мечтаеш?

Най-голямата ми мечта е олимпиадата.

Как успяваш да съчетаваш учение и спорт. Ти си ученичка в ПГРЕ „Г.С.Раковски” с италиански език, а ето, от 5 януари си на лагер в Белмекен с националния отбор, където ще бъдеш до 26.

Трудно е, но има ли желание, има и начин. Успявам да се справя.

Подготовката на Белмекен част от какво предстоящо състезание е?

Там ни подготвят да покриваме нормативи за големи състезания. Едно от многото хубавите неща е, че всички тренираме заедно. Като ни събраха първия път, бяхме почти непознати, но в края не можахме да се разделим. Там се сплотяваме и ставаме истински отбор.

Какво за теб е изразът „връх в спортната кариера”?

Означава най-голямата ми мечта относно спорта.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви