Темата с водния режим в Перник се политизира. Това заяви пред БНТ екоминистърът Нено Димов. Показа се, че правителството търси решение, каза още той.

Над 70% е загубата на вода по водопровода на Перник. Сега се правят ремонти, които да спрат най-големите течове. През 2013 г., когато е управлявал кабинетът Орешарски е спряна Оперативната програма „Околна среда“ и сме можели да загубим значителни средства за ВиК.

Отговорността за състоянието е на ВиК дружеството по негови думи. Още през септември беше ясно, че водата в язовира ще стигне до декември, каза Нено Димов. Той заяви, че МОСВ ще съдейства на прокуратурата и вече е дадена цялата изискана информация на държавното обвинение.

Язовир „Студена“ е на 15% пълен, язовир „Ястребино“ е на 40% пълен. Язовир „Асеновец“ е на 30% запълнен. За министъра на околната среда и водите са взети поуки от кризата в Перник.

Италианският боклук край Плевен в законен, стана ясно още от думите му. Ще се провери дали отпадъците са оползотворени, както трябва. Не сме разрешавали внос на болнични отпадъци. Във Враца площадката не е лицензирана. Засилваме още повече контрола, каза Димов.

През 2018 г. сме внесли 80 000 тона боклук. Над 800 000 тона боклук сме изнесли 2018 г. Оказва се, че дишаме по-чист въздух в сравнение с 2014 г. и 2008 г. Мерките трябва да продължат, категоричен бе Нено Димов.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви