България се нарежда на 10-то място в ЕС със 75 л консумация на бира на човек от населението. В първата тройка са Чехия, Австрия и Германия (над 100 л.), отчитат „Пивоварите на Европа“.

Според ежегодните независими проучвания за бирената категория 30% от българите смятат, че при умерена консумация бирата е част от здравословния начин на живот, а според 35% – че тя е подходящото за тях питие, коментираха наскоро от Съюза на пивоварите в България, който обединява седем от най-големите производители, както и доставчици на суровини, материали и оборудване.

По данни на браншовата организация през 2019 г. 70% от българите над 18 г. консумират бира минимум веднъж в месеца, а 52% – поне веднъж седмично. Най-активните консуматори са на възраст от 30 до 49 години, а най-често са слагали на трапезата си пиво в Русе (12 пъти месечно), Монтана (11), Бургас и Плевен (10).

Петдесет и шест процента от активните в интернет и пиещи бира българи предпочитат бутилирано пиво. Значително по-малко са тези, които се насочват към наливна бира (18%) или бира в кен (17%), като и в двата случая преобладаващата част са жени, показа онлайн проучване на Nielsen Admosphere Bulgaria сред 510 анкетирани пълнолетни граждани.

Консумиращите бира най-често ѝ се наслаждават в домашна обстановка, на двора, в градината или на вилата (65%), а почти една четвърт (22%) я пият в заведение. По-малко от 10% са тези, които най-често пият бира на открито (в парка или на плажа например), както и тези, които предпочитат пиво, когато са на гости (5%), отчитат от Nielsen Admosphere Bulgaria.

capital.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви