Министърът на труда и социалната политика

Деница Сачева поиска от Националния осигурителен институт (НОИ) да направи справка колко болнични са издадени в работните дни между Коледа и Нова година.

„Предстои да се срещнем с НОИ, Здравната каса и с Министерството на здравеопазването, за да получим техния анализ, свързан с фалшивите болнични и да набележим конкретни мерки. Предстои да се срещнем и с Българския лекарски съюз и Агенция медицински одит отново по тази тема“, коментира Сачева пред Nova.

През 2010 г. се въведе „антикризисната“ мярка първите три дни от болничните да се заплащат от работодателя, а не от Националния осигурителен институт (НОИ), както беше преди това. След кризата работодателите започнаха да настояват тази мярка да се прекрати, защото според тях именно тя е причината за многото злоупотреби, тъй като те нямат капацитета и експертизата да преценяват кога един болничен е действителен или не. НОИ от своя страна пък твърди, че не може да поеме тези разходи заради увеличаващия се брой издадени болнични листове през последните години.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през последните 4 години се наблюдава устойчиво нарастване на издадените болнични листове.

Докато през 2014 г. те са били 2.31 милиона, през 2018 г. техният брой вече е 2.77 милиона, което е с 451.5 хил. повече. Освен това не става дума за повече, но по-кратки болнични, тъй като общият брой на декларираните работни дни по болнични листове също е нараствал постоянно през последните години, достигайки 5.78 млн. дни през 2018 г. при 4.87 млн. през 2014 г.

По думите на министъра никое решение няма да е работещо, докато не се изяснят причините за явлението – дали има работодатели, които не дават достатъчно почивки или недобросъвестни работници. „Причините трябва да са точно установени, за да са ясни решенията, иначе би било само общи приказки“ подчерта тя.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви