На археологическия комплекс „Акве Калиде“ още тази година ще бъдат обособени нова музейна експозиция и реплика на римска баня.

Така Бургас ще продължи да повишава туристическата си привлекателност, като едновременно с това съхранява и популяризира своето културно наследство.

Вече е обявена обществена поръчка за изграждане на експозиционен и демонстрационен център „Минералните води на „Акве Калиде“, който е един от обектите, включени в обхвата на проект „Силата на водата“, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, процедура „Развитие на туристически атракции“.

Експозиционните площи в сградата включват учебен музей, музейна експозиция и фондови помещения.

В музейната експозиция ще бъдат изложени археологически находки и артефакти, намерени при изпълнените разкопки на терен, експонати от фонда на Регионален исторически музей – Бургас, гостуващи експозиции. В учебния музей посетителите ще имат възможност да се запознаят с бита на римляните, да облекат техните ежедневни дрехи или военното им снаряжение. Там ще се прожектират филми, ще се провеждат културни и исторически беседи. Експозиционните площи имат смесено предназначение, като ще могат да се използват и за рекреационни дейности.

До днес на територията на „Акве Калиде“ е изградена ажурна пиацета за експонираната археологическата структура. Извършена е консервация и реставрация на средновековната баня „Сюлейман Кануни Каплъджа“, адаптирана за „Музей на водата“. Изградена е чешма с минерална вода за обществено ползване. Благоустроена е зоната за обществено обслужване. Богато е озеленена и благоустроена парковата среда с алеи, фонтани, пейки и сграда, помещаваща в себе си магазин с кафетерия. Реализирана е консервация и реставрация на разкритите археологически структури и са изградени пешеходни пасарелки. Изпълнено е декоративно осветление.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви