Честита нова Надежда
Честита нова Надежда

Дойде време пак да си честитим. И пак да си пожелаваме. И да си повтаряме, че там някъде – зад кривата на планетата, наречена хоризонт, е скрито най-красивото нещо.

Не, приятели, не е любовта. Тя е прекрасна, разбира се, но е толкова променлива – от адския пламък на страстта до тихото къкрене на семейната супа. Не е и богатството – с празни юмручета идваме и с празни шепи си тръгваме от тук. Не е и властта – и тя, като богатството, променя човека, но само към по-лошо. Пък и днес я имате, утре… И, като знаем как обича да си връща българина, по-добре ще ви е без нея.

Така е, любезни ми побратими и посестрими, досетихте се. А и заглавието не лъже. Най-красивото нещо е надеждата! Същата, която ни крепи, какъвто и зор да ни сполети. Същата, която ни пречи да се предадем, колкото и да ни притиска животът. Същата, за която хората казват, че умирала последна.

Надеждата е онова мъничко нещо, което, даже когато сме превити до крайност, не ни позволява да се пречупим. И което, когато цялата Вселена крещи в лицето ти „Откажи се!”, ти шепне в ухото „Не я слушай тая. Опитай пак!”

Надеждата е тази, която като втора сянка ни следва в живота ден след ден. Всеки ден!

И знаете ли, уважаеми, кое и е хубавото на Новата година от тази гледна точка? Хубавото на Новата 2020-та година, освен че има симетрия!, е в това, че е високосна! И, че ще има не 365, а 366 дни. Което значи, че ще има в живота ни една надежда повече.

Може да е надеждата, че светът ще стане по-честен и справедлив. Може, – че децата ни ще живеят спокойно и щастливо. Може даже, – че ще спечелим от тотото.

Сега нека ви издам голямата тайна. И самата надежда си и има своя надежда! И тя е, че никога няма да се превърне в илюзия! Но точно в този момент надеждата има нужда от помощта ни. Защото това зависи само от нас.

Нека Новата 2020-та година ни донесе сила, здраве, живот и нови надежди! И непреклонната воля да ги следваме!

Да ни е честита!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви