Заради допинг може да има преразпределение на медалите
Заради допинг може да има преразпределение на медалите

България е на 19-о място в света по положителни проби в годишния доклад на Световната антидопингова агенция, който обхваща периода до 31 май тази година.
„Заслуга” за тази срамна класация имат петима български спортисти, които т. г. получиха наказание за употреба на забранени стимуланти.

Най-известният състезател е националът по борба свободен стил в категория до 97 килограма Николай Щерев, който е хванат с GW1516 (кардарин). Субстанцията се използва за подобряване на издръжливостта и намаляване на мазнините. 32-годишният борец, който е син на легендата на българската борба Симеон Щерев, е наказан за 4 години до 04.07.2023 година.

Националката по бокс и кикбокс Горяна Стоева е дала положителна проба за кленбутерол на подготвителен лагер в Белмекен през февруари и е лишена от права за 3 години и 9 месеца до 19.05.2023 година.

Състезателят по канадска борба Аспарух Тотев е заловен с метандиенон и е санкциониран за четири години до 10.07.2023 година. За по четири години са наказани още и борецът Георги Ванчев и състезателят по спортна стрелба Сабин Чаушев, които са дали положителни проби в състезателни условия.

Това е сериозно падане спрямо предните години, като в миналото сме били и в топ 10 на страните, които най-много употребяват забранени средства в спорта.

Италианци и културисти са най-назобените на планетата. Положителните проби в Италия са 171. Следват Франция – 128, САЩ – 103, Бразилия – 94. Чак на петото място е Русия с 82 случая, но точно тя бе наказана за отстраняване от всички състезания за период от 4 години. В десетката са още Китай (62), Индия (57), Белгия (54), Испания (62) и Южна Африка (52).

Културистите напълно оправдават прозвището си у нас “нацепени батки”, като са с цели 266 положителни проби и то при не толкова строг контрол, както в олимпийските спортове.

На второ място е леката атлетика – 242, а на трето – колоезденето и щанги – по 123.
Следва още един неолимпийски спорт, който е свързан с фитнес залите – пауърлифтинг, където има 101. Изненадващо напред е футболът, където са открити 78 положителни проби. Следват борба (57), ръгби (54), бокс (49) и плуване (32).

По принцип има леко намаление в положителните проби в световен мащаб.

От Световната антидопингова агенция обявиха, че вече имат и нов метод, с който проверките да хващат ползването на забранени препарати доста време след като те са приети. Това ще доведе до още една проверка на пробите от олимпиадите в Сочи и Рио де Жанейро, защото срокът на тези от Пекин и Лондон вече изтече.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви