Ако често се оплакваме от стомашен дискомфорт, коремът ни е подут и ни е тежко, значи явно прекаляване с храните, които са врагове на стомаха. Добре е да знаем кои са те и да правим всичко възможно, за да ги избягваме.

Високовъглехидратни храни

Те не само покачват показанията на кантара, но и са голям враг на здравия стомах. Не всички въглехидрати обаче трябва да се отхвърлят с лека ръка. Т.нар. сложни въглехидрати спадат към пълноценните хранителни вещества. Те се срещат в храни като сладки картофи и кафяв ориз.

Проблемът обаче е с простите въглехидрати, като тестени продукти, бял хляб и бял ориз. Те причиняват бързи скокове в инсулина и кръвната захар, а при продължителна употреба водят до затлъстяване, възпаления и инсулинова резистентност.

Трансмазнини

За разлика от наститените и омега-3 мастните киселини, те са враг не само на стомаха, но и на цялостното ни здраве. Те се срещат в почти всички пакетирани храни. Увеличават не само обиколката на талията ни, но и риска от сърдечни заболявания.

Преработени меса

Колкото са вкусни, толкова са трудни за храносмилане. Заради високото си съдържание на калории и наситени мазнини често остават в червата по-дълго, отколкото трябва. Освен това, те не съдържат никакви фибри, което още повече затруднява преработването им, пише The Healthy.

Пържени храни

Доста често те стават причина за киселини и рефлукс. Подобно на преработените меса, те седят прекалено дълго в стомаха и не могат да се разградят, което предизвиква подуване и чувство на тежест.

Мляко и млечни продукти

Непоносимостта към лактоза става все по-често срещана. Според учени, важен момент в поддържането на здравето на стомаха е избягването на много вещества, които се съдържат в млякото и млечните продукти.

Това са бързо ферментиращи въглехидрати, които влошават значително чревната флора. Колкото по-възрастни сме, толкова по-малки количества произвеждане от хормона, който разгражда лактозата.

Фруктоза

Когато е в големи количества, тя вреди на стомаха. Храните с много фруктоза допринасят за подуване, отделяне на газове и диария. Такива храни са ябълки, манго, диня, аспержи, зелен грах и мед.

Фибри

Изненадващо или не, и те са враг на стомаха, ако са в големи количества. Лукът, пшеницата и чесънът съдържат по-различен вид фибри, наречени фруктан. Те се усвояват по-трудно от редица хора и предизвикват стомашен дискомфорт.

Ядки и бобови растения

Те може да са полезни за сърцето, но може да влияят истински зле на стомаха. Най-честият ефект е отделянето на газове. Зелето и броколите има подобен ефект на ферментация на неразградената храна в червата.

Натурални и изкуствени подсладители

Натуралните захари, като тези в ананасите и морковите също водят до натрупване на мазнини, като и до подуване и газове. Газираните напитки с изкуствени подсладителите пък са едно от най-вредните неща, които можем да дадем на тялото си.

Солени снаксове

Солта води не само до натрупване на мазнини, но и до задържане на вода и подуване. Основният виновник за тях е натрият, а най-доброто, което можем да направим, е да избягваме пакетираните храни, богати на него.

lifestyle.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

nineteen − three =