Ekaterina Kaprova

Напоследък станахме твърде зависими от интернет и всичките приложения, които ни правят по-популярни в уеб пространството. Тези, които имат сайтове, онлайн магазини, разчитат на безплатна реклама или се надяват на повишаване на популярността им чрез лайкове и коментари под техни снимки и публикации, знаят много добре, че всекидневно трябва да правим поклони на гугъл. Слагаме тагове, броим думи и срички, мерим големината на материалите, използваме подходящи изречения, не споменаваме определени персони, правим кълбета назад  само и само гугъл да ни хареса, да ни бутне по-напред в класациите, да ни показва на първа страница и т.н.

Освен това го питаме за всичко и определяме думата на годината, личността на годината, събитието на годината в зависимост от това колко пъти е споменавано или търсено в Гугъл. Приемаме, че каквото ни каже е единственото вярно и не спорим с всичкознаещия чичко.

Обаче се оказва, че той или не знае всичко, или ни лъже, или се е побъркал. Защо богохулствам?

Ако напишете „Кога е създадена България?”, ще ви излезе резултат :” 5 октомври 1908г”. Проверете сами. Не Уикипедия, а Гугъл.

На тази дата всъщност е провъзгласяванто на Царство България.  Ако питате за Румъния, излиза датата 1859г.  Тогава всъщност, на 5 февруари 1859 г. ,молдовският княз Алесандру Йон Куза обединява Влашко и Молдова и поставя основите на модерна Румъния. За Унгария датата е 23 октомври 1989 г. Тогава Унгария е обявена за независима демократична държава.  За Сърбия Гугъл твърди, че е създадена на 5 юни 2006г. На тази дата парламентът приема решение, определящо Сърбия за правоприемник на Държавния съюз на Сърбия и Черна гора. Мога да продължа с още държави, но вие сигурно схванахте идеята.

И още нещо. Въздесъщият Гугъл явно знае и всичко, което правим.

Ако отворите някой сайт, за дрехи например, следващите дни този сайт ще ви излиза непрекъснато, дори и ако си отворите пощата. Реклами спират музикални клипове, да не говорим, че трябва да ги изгледаш винаги, когато отвориш нещо в уutuве.

Фейсбук и той ни следи и контролира.

Може да те блокира когато му скимне без да се обяснява защо. Службите могат спокойно да следят всеки, който има профил в социалната мрежа, дори и личните му съобщения.

Ето така, лека полека и с нашето доброволно участие Големият брат управлява живота ни. Защото който няма профил в мрежата, не съществува. Никой не го харесва, никой не знае къде ходи, никой не го коментира, не може да се похвали или да поплаче на нечие виртуално рамо.

И понеже все повече ни мързи да четем книжки, ставаме все по-неспособни да водим нормален човешки разговор, нямаме време да присъстваме на интересни събития, ставаме все по-зависими от фейсбук, гугъл, уutuве, инстаграм и каквото друго се сетите, понеже каналите за контрол се увеличават всеки ден.  И вярваме на всичко, което тези манипулатори ни кажат, без да си направим труда дори да го подложим на съмнение.

За това, за Бога, четете книги!

Проверявайте си информацията и не вярвайте на всичко в социалната мрежа. Дори и само заради съществуването на филтри и фотошоп.

И си говорете! Страх ме е, че ще доживея времето, когато хората ще си показват само картинки и ще изразяват емоциите си с мучене, емотикони и палци нагоре и надолу.

Екатерина Капрова

1 КОМЕНТАР

  1. Всъщност това, което сте публикували ВЪОБЩЕ не е вярно! И вие от тази медийка се борите за цъкания!!! Гугъл дава вярна информация, кога е създадена България и това не е измислената от Вас дата!!!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви