краставичка

Сред морето от странни коледни традиции ще откриете една доста забавна немска подробност около коледното дърво. Въпросната традиция все още не е открила своя оригинален произход, но колективното мнение е, че се появява в Германия. Говорим за коледната краставичка. Според някои архиви е поставяна на коледното дърво още през 16-и век, но и други страни се борят за зеленчука.

Появата на краставичката под формата на коледна играчка идва някъде около 1880-а година в магазините WoolWorth.

Вече била направена от стъкло, а тайната ѝ е доста забавна традиция.

Коледната краставичка се поставя последна като украса на дървото. След като е добре прикрита, защото е зелена и формата ѝ позволява определена форма на камуфлаж, децата влизат и започват да разглеждат обстойно елхата. Детето с орлов поглед и внимание на детайлите, което я забележи преди всички, получава допълнителен подарък, освен връчените за послушание.

Симпатичното поверие се посреща изключително емоционално от децата, но има една подробност –

много германци дори не са чували за тази традиция. Макар и да се спазва, очевидно не е започнала началото си в Германия.

Има две най-популярни истории около тази вдъхновяваща традиция:

Първата история ни пренася около Американската Гражданска война.

Именно там военнопленник, чийто корени идват от Бавария, помолил за малка краставичка, преди да умре. Пазачите се смилили над него и му позволили да хапне нещо, преди да умре. За изненада на всички, зеленчукът дал допълнителни сили, а няколко дни по-късно задържаният баварец бил освободен.

Втората история е обвързана със Свети Никoлaс, който по-късно приема почетната титла на белобрадия старец.

По-тъмната средновековна история ни насочва към Испания, където две момчета се прибирали към дома си от училищния пансион. По пътя решили да отседнат в страноприемница, където злият хазяйн решил да ги убие и да ги хвърли във варел с краставици. Същата вечер там се отбива и Свети Никoлaс. Той открива безжизнените тела и извършва чудо като ги връща обратно към живот. Според преданието на испанския фолклор, кацата била пълна с месо за популярните месни пайове.

Каква тогава е историята за краставичката?

Колкото и да не искаме да го признаем, някои факти показват, че най-вероятно това била измислен търговски трик, който позволявал на търговците и най-вече на веригата магазини WoolWorths да използват тази измислена история. Впрочем и някои френски вносители започват да повтарят добре изучената лъжа, за да внасят своя стъклена орнаментика на новия пазар.

Така или иначе традицията остава, макар и да не е толкова коледна, колкото мнозина са очаквали. И най-забавното е, че тази стратегия все по-често намира мястото си и сред немските семейства, които поставят краставичката на елхата. В случай, че попаднете на тази впечатляваща история, препоръчваме да си спомните за този толкова особен маркетингов трик.

Източник: https://www.chr.bg/

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви