Дали продължителността и качеството на съня зависят и от това какъв пол сте? Кой ли печели битката на половете, когато става въпрос за добрата почивка през нощта?

Режимът също има ключова роля за съня, кат дори и няколко нощи, в които сме спали по-малко ще рефлектират върху кондицита ни през деня.

Проучвания показват, че жените имат по-голям проблем със заспиването и продължителността на съня в сравнение с господата. Освен това при тях е налице и по-чести разстройства на съня като инсомния.

Предполага се, че причината се крие в женските хормони като прогестерон и естроген

Жените се нуждаят от повече сън в сравнение с мъжете. Това доказват няколко отделни проучвания във Великобритания. Според едно от тях, проведено от Института за изследване на съня в Лъфбъроу, представителките на нежния пол вършат много повече неща наведнъж, мозъкът им е по-зает през деня, което налага необходимостта от повече сън.

Освен това жените са склонни да премислят и осмислят преживяванията си от деня, дори и легнали и приготвили се за сън. Трудното заспиване най-често се свързва с чувството за стрес и тревожност, което кара мозъкът ни да мисли извънредно.

Изследователи установяват, че средно жените имат нужда от поне 20 минути повече сън в сравнение с мъжкия пол

Интересен факт е, че дори според изследователите в областта на съня жените да се нуждаят от повече сън е налице точно обратното. Това сочат резултатите от проучване, което обхваща близо 400 възрастни от различен пол. При жените има тенденция за събуждане през нощта. Също така е по-голям процентът на тези, които трудно заспиват или не спят дълбоко.

Като най-честите причини за нарушения на съня при жените се посочва менструацията, при която първите дни са налице симптоми на подут корем, крампи и болки, които могат да нарушат качеството на съня в значителна степен.

Доказано е, че още след зачеване бременните спят по-трудно, сънуват повече и се въртят в леглото. Когато нивото на хормона прогестерон в тялото се повиши и бебето стане по-голямо, то притиска органите на майката и тя често се буди през нощта.

Хормоналният дисбаланс при менопауза често се съпровожда с топли вълни и изпотяването, дори и през нощта, които нарушават нормалния режим на съня.

Прочети още на: Защо мъжете имат по-добър сън от жените? | Puls.bg –

puls.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви