Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в събота вечерта, че „колониализмът е сериозна грешка“ и призова за „обръщане на страницата“ на миналото по време на посещение в Кот д’Ивоар, бивша френска колония в Западна Африка, информира АФП.

Макрон, който направи коментара в най-големия град в африканската страна Абиджан, отбеляза, че на Франция често се гледа като на страна, която има „хегемонистичен възглед и влечение към колониализма, което е сериозна грешка и вина на Републиката“.

„Аз съм от поколение, което не е част“ от колониалната ера, подчерта френският лидер. „Африканският континент е млад континент. ¾ от младата страна не познава колониализма“, изтъкна още Макрон и призова младите да „изградят ново приятелско партньорство с Франция“.

По време на предизборната кампания за държавен глава Макрон предизвика буря, след като нарече колониализма на Франция в Алжир „престъпление срещу човечеството“.

На телевизионно интервю през 2017 г. той заяви, че френските действия в Алжир, която получи независимост през 1962 г. след 8-годишна война, са били варварски и са част от миналото на Франция, пред което страната трябва да се изправи и да се извини.

news.bg

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви