Русия и Украйна се споразумяха за транспортирането на руски природен газ през територията на Украйна, предадоха късно в петък информационните агенции. „Газпром“ и „Нафтогаз“ ще подпишат 5-годишен договор за транзит на руски газ за Европа, предаде агенция Ройтерс, цитирана от Инвестор.бг. Агенцията се позова на руската РИА Новости, която цитира руския вицепремиер Дмитрий Козак.

Днес се очаква канцеларията на украинския президент да съобщи подробности, съобщи ТАСС. От канцеларията на украинския президент потвърдиха, че представители на ЕК, на Украйна и на Русия са постигнали окончателна договореност по транзита на руски газ през украинската територия към Европа и уреждането на взаимните претенции.

Очаква се двете страни да подпишат договора преди 31 декември, когато изтича сега действащия договор между тях.

По-рано през деня ТАСС и Ройтерс съобщиха, че Русия и Украйна са подписали протокол за транзита на газ и за уреждане на взаимните претенции по газовите въпроси. „Руската и украинската страна подписаха протокол за съгласие за продължаване на транзита на газ през територията на Украйна и уреждането на взаимните претенции“, заяви пред журналисти представител на „Газпром“. Преговорите между двете страни се проведоха в Беларус, в комплекс близо до столицата Минск.

Според източник от руската делегация едно от условията на пакетното споразумение е било изплащането от „Газпром“ на около 3 млрд. долара на украинската страна според решение на Стокхолмския арбитражен съд. Русия е предложила на Украйна да плати, за да спре правния спор за газа. Ден по-рано президентът Владимир Путин на годишната си пресконференция напомни, че Украйна има аналогичен дълг към Русия от 3 млрд. долара по еврооблигации, но каза, че въпреки политическия характер на решението на арбитража Кремъл е готов да търси приемливо за всички решение на украинския газов въпрос.

Ден преди срещата в Беларус, в Берлин имаше преговори между Русия, ЕС и Украйна, след които беше разработен проект на бъдещо споразумение за природния газ. Детайли от проекта не бяха разкрити, но руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че са били обсъждани конкретни обеми на транзита на руски газ през Украйна и срокове на бъдещите договори.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви