Нова сграда за ДСУ „Юрий Гагарин” няма да има, но затова пък блокът, в която се помещава в момента, ще бъде ремонтиран. Това ще стане по проект на Министерството на младежта и спорта.

Близо 15 млн. лв. е предвиденият ресурс по мярката „Култура и спорт в училище“, като сред допустимите кандидати по нея са Националната гимназия за пластични изкуства и дизайн „Акад. Д. Узунов“ – Казанлък, към Министерството на културата, и Спортно училище „Юрий Гагарин“ – Бургас, към Министерството на младежта и спорта, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сумата ще бъде разделена между двете учебни заведения. С нея ще бъдат обновени дограмите, покривите и фасадите, ще бъде поставена топлоизолация, ще се подмени оборудването и обзавеждането и др.

Учениците от СУ „Юрий Гагарин се обучават в една сграда с Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев” в бл. 46 в комплекс „Зорница”. От първи до шести етаж се ползват от спортистите, докато професионалната гимназия се помещава на партерния и втория етаж.

Ремонтът на сградата едва ли обаче ще подпомогне учебно – тренировъчния процес в спортното училище. Известно е, че „Юрий Гагарин” няма собствена база, което затруднява най-вече спортистите, които са принудени всекидневно да пътуват между училището и спортните обекти, където провеждат тренировките си.

Така от дълги години желанието СУ „Юрий Гагарин” да има свой собствен дом се превърна в блян.

„От завръщането си в спортното училище започнах да работя за това да имаме своя собствена база, заяви в деня на награждаването на най-добрите спортисти за 2019 г. на „Юрий Гагарин” директорът Димитър Костов. Защото липсата на такава рефлектира върху качеството на работата. Защото без наша база, без възможност да провеждаме един компактен учебно-тренировъчен процес, резултатите идват много трудно.

Като директор съм длъжен да поставя този въпрос, но решение не мога да намеря. Провел съм разговори с министерството, с община Бургас. Виждайки как се развиват нещата, откровено казано не виждам светлинка в тунела. Това е въпрос, който трябва да бъде решен на ниво министерство и община. Ако искаме да имаме силно спортно училище с добри резултати, ни трябва база”, каза още Костов.

През месец март 2020 г., след изменение на процедурите „Подкрепа за професионалните училища в Република България“, „Подкрепа за висшите училища в Република България“ и „Култура и спорт в училище“, ще бъде осигуренa допълнителна възможност за подобряване на условията за модерни образователни услуги чрез допълнителни инвестиции в образователна инфраструктура. Близо 215 млн. лв. е общият ресурс за ремонт и ново обзавеждане на държавни и общински професионални училища и висши учебни заведения.

 

С промяната на програмата ще могат да бъдат обновени още 8 училища в направленията ветеринарна медицина, горско стопанство, растениевъдство и животновъдство и още един университет, съобщиха още от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви