Бургаският мореплавател и пътешественик Диан Зайков е големият победител от юбилейната 40-та церемония за награждаване на най-добрите в българското ветроходство.

Във Варна му бе връчен индивидуалният „Златен глобус“ на фондация „Кор Кароли“. Датата – 20.12.,  не е случайна. Тя съвпада с деня, в който капитан Георги Георгиев започва и завършва първата българска самотна ветроходна обиколка на Земята (1976-77 г.) с яхта КОР КАРОЛИ.

Диан бе избран от комисията на фондацията за №1 въз основа на успешното си участие и отлично класиране в трансатлантическата регата ARC Europe 2019

Той направи това с яхта OCEANIS (Beneteau Oceanis 58) и три различни изцяло български екипажа. В трите етапа на регатата Зайков спечели две първи и едно второ място. Кандидатурата му, издигната от спортен клуб „Вятър и вода“, бе предпочетена в конкуренцията на още три: плаване на Атанас Добрев с ветроходен тримаран от Варна до Констанца и обратно, плаване на Павлин Надворни от Варно до Сочи и обратно, и плаване на Емил Кирилов от Сен Мартен до Испания.

При получаването на наградата Диан Зайков отправи специални благодарности към собственика на OCEANIS – Иво Евгениев, логистичния гуру Владимир Михайловски и организатора от страна на „Вятър и Вода“ – Добрин Енчев. Бургаският ветроходец е печелил още веднъж „Златен глобус“, но като част от екипаж, заедно с другата бургаска легенда – Мишо Копанов, и Румен Котов.

Самият Румен Котов тази година спечели наградата „Кор Кароли“ за журналистика на морска тематика, за книгата му „Фурия в Атлантическия океан“.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви