Подгряването си е половин наука
Подгряването си е половин наука

С настъпването на зимния студ собствениците на автомобили, които прекарват нощта на открити паркинги и пред входа на жилищата, се сблъскват с големи неволи. Стартирането на двигателя, подгряването на салона и почистването на колата от снега с лекота могат да заменят сутрешната гимнастика. Именно през този период от годината на предното стъкло на много коли се появяват пукнатини, а недостатъчно затоплените трансмисии излизат от строя. Поради тази причина експертите решиха да напомнят за трите основни грешки, които шофьорите правят, докато затоплят колата през зимата.

1. Включването на отоплението на максимална мощност.

Това е най-често срещаната грешка. Обикновено веднага след стартиране на двигателя шофьорът включва вентилацията, но двигателят е студен и мразовитият въздух влиза в салона. В резултат на това вътрешността на автомобила остава студена и двигателят се затопля много по-дълго. Препоръчително е да оставите двигателя да поработи 2-3 минути на празен ход и след това да включите отоплението на по-ниска мощност.

2. Насочване на потока горещ въздух към предното стъкло.

Именно това е тази грешка, която води до появата на пукнатини по предното стъкло. Резкият поток топъл въздух на замръзналото предно стъкло създава значителна разлика в температурата, стъклото не може да устои и се пука. Препоръчва се тази процедура да се извършва постепенно, така че стъклото да се размразява бавно.

Подгряването става и на ход

3. Бързо шофиране със студен двигател.

Съвременните инжекционни автомобили не изискват дълго подгряване, но това не означава, че като влезете в автомобил сутрин и стартирате двигателя, веднага трябва да отпрашите с мръсна газ. Претоварването води до неприятни последици за студения двигател и охладената трансмисия. Препоръчително е да карате с ниска скорост в първите минути и да не натоварвате двигателя и трансмисията. Само след подгряването на всички възли на автомобила може да си го карате както сте свикнали.

Тези съвети може да ви бъдат полезни и такава е тяхната цел. Да можехме със съвети да: оправим /закърпим/ пътищата, да ги почистим през зимата и т.н. Щеше да е супер, нали?!

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви