С Бюджет 2020 ще продължим да работим по дейностите и проектите, които и сега изпълняваме. Водещи ще бъдат образованието, здравеопазването и инфраструктурата. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов пред медиите днес на заседанието на Общински съвет.

Той допълни, че допълнително администрацията ще осигури средства за изграждане на довеждаща инфраструктура към индустриалните зони в общината. „Вече имаме запитвания за нови проекти и ние трябва в калта да осигурим пътища и захраним тези терени към новите инвеститори“, коментира Николов.

Кметът поясни, че приоритетни за общината остават проектите за НХК, библиотеката, програмата за модернизиране на бургаските училища. Ремонт ще претърпят и основни булеварди и улици, като „Транспортна“.

Относно приетата днес докладна, с която се вдигат данъците за старите автомобили в Бургас, Николов каза следното:

Намаляването на замърсяването в Община Бургас е възможно с административни и финансови мерки. Направеното от нас предложение е за повишаване на данъците на автомобилите, който много повече замърсяват. Акумулираните средства от тази идея ще отидат в конкретни мероприятия, свързани с екологичната обстановка в Бургас, като доизграждането на шумоизолиращата стена в Сарафово, засаждането на нови дървета, по-добро поддържане и почистване на улиците в града. Виждате, че вече много държави в Западна Европа взимат мерки и частично ограничават присъствието на стари автомобили в градовете си. В България подобни политики ще стават все-чести и рестриктивни„.

Николов също така допълни, че когато стартира бюджетна процедура, Община Бургас прави запитване към всички свои потребители на услуги да дадат своите предложения за услуги за следващата година за капиталови дейности. Сега нагледно в приходната част на общината не достигали 30 млн. лева, за да може да се финансира всичко.

„За Бюджет 2020 ще бъдат орязвани допълни разходи, за да можем да предложим на жителите на Бургас, както и на общинските съветници един балансиран такъв“, поясни кметът.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви