Движението към големите градове ще бъде натоварено

Собствениците на стари автомобили в Бургас ще плащат по високи данъци в Бургас. Това реши днес Общински съвет с гласа 30 „за“, 10 „против“ и 6 „въздържал се“.

„Не трябва да има компромис към старите автомобили. Всяка сутрин именно те са причина за замърсяването на въздуха в града ни. Бургаската община трябва и може да ограничи фините прахови частици“, каза Красимира Маркович от ПП ГЕРБ.

След нея на трибуната застана Манол Тодоров от ДБГ, който сподели, че е съгласен с това, че администрацията трябва да се погрижи за чистотата на въздуха в града ни, но не и с такива действия.

„Не знам как тази сума ще отиде точно за чистота на въздуха в Бургас, още повече, когато облагаме с данък най-уязвимата група наши съграждани“, каза той.

„Не съм съгласна, че това ще се засегне най-бедните бургазлии. Много семейства имат по няколко коли, 1-2, от които са по стари. Нека имат една, но която не замърсява“, отговори Маркович.

„Не ни достигат 450 000 лева за шумозащитна стена на Сарафово, като предлагам средствата от вдигането на данъците за стари автомобили да отидат именно за това. Също могат да се засадят и нови дръвчета, за което са ни необходими около 75 000 лева“, каза кметът Николов.

Според Владимир Павлов от „Възраждане“ допълнителното облагане с „едни 25-30 лева“ нямало да спре бургазлии да си купуват или карат старите коли. Той също така се поинтересува и защо подобно вдигане на данъците не е било коментира по време на изборната кампания преди два месеца.

„Данъците в Бургас няма да се вдигат. Това решение касае здравето на бургазлии. На моменти трябва да бъдем строги, но нека бъдем и прагматични“, отговори му Веселин Пренеров.

Срещу предложението на администрацията се изказа и Стоян Грозев от ДБГ. „Съгласен съм, че който замърсява повече, то трябва и да плаща повече. Никой обаче не може да ме убеди, че един автомобил ЕВРО 1, който изминава 1000 км на година замърсява повече от един ЕВРО 2, който изминава 10 000 км. Вдигането на данъците не е предпоставка за намаляване на замърсяването на въздуха„, каза той.  Общинският съветник също така сподели, че е готов да входира и докладна за стимулирането от страна на администрацията към бургазлии да закупуват електрически автомобили.

Внесли сме 8 предложения за промяна в данъчните политика. Такова беше 80% от санкциите срещу замърсителите да отиват към местните администрации. Само то беше прието. Има много други несправедливости, какъвто пример е изчисляването на такса смет. Такива са законите, ние предлагаме промени и се надявам депутатите ни да следват логиката и справедливостта. Нека търсим механизми да стимулираме бургазлии да са по-активни към екологията„, коментира кметът Николов.

По данни на общината, леките и до 3.5 тона автомобили с ниски екологични категории са: без ЕВРО категория и с ЕВРО 1 и 2 около 35 000; ЕВРО 3 20 000; ЕВРО 4 около 9000.

Промените засягат автомобилите, които нямат или са с най-ниските екологичните категории. От администрацията дават следните примери:

Опел Астра, 2004 година, мощност 92kw, без екологична категория – за 2019 г. заплащан данък е 166,98 лв., по новото предложение – 182,16 лв.;

Фолксваген, година на производство 1999, мощност 125kw, ЕВРО 3 – за 2019 г. заплащан данък 253,00 лв., по сегашното предложение – 278,30 лв.;

Нисан, година на производство 2007, мощност 66kw, ЕВРО 4 – досега е заплащал 37,06 лв., по сегашното предложение – 41,69 лв.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eleven + seven =