Над 20% от икономиката ни е в сивия сектор
Над 20% от икономиката ни е в сивия сектор

Европейският парламент обсъди въпроса за корупцията и конфликта на интереси при харченето на средства от бюджета на ЕС.

Европейската комисия не търпи измамите и злоупотребите със средства от ЕС, заяви еврокомисарят Йоханес Хан. ЕК възприема много сериозно всяко съмнение и го препраща към европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, независимо откъде го е научила, добави той.

Групата на Европейската народна партия отбеляза, че участници във взимането на решенията за бюджета на ЕС имат пряк интерес от разпределението на средствата, защото имат фирми, обвързани с европейски програми.

Подобни проблеми има не само в Чехия (където премиерът Андрей Бабиш е проверяван за злоупотреба със средства от ЕС – бел. кор.), но и в Словакия, Румъния, България и Малта – политиката е тясно свързана с корупция и европейски средства, посочи тази парламентарна сила.

Групата на социалистите и демократите упрекна ЕК, че дълго стои бездейна при ясни улики за злоупотреби с европейски средства. ЕК трябва да направи невъзможен конфликтът на интереси и да се намесва, когато националните власти са неспособни да разследват, призоваха социалистите.

Групата „Обнови Европа“ призова да се изчакат заключенията от проверките срещу Бабиш и заяви, че са необходими са ясни и общи правила за всички държави в ЕС.
Зелените заявиха, че европейският бюджет финансира олигарси и Чехия не е единственият случай. Трябва да ускорим разследванията и да спрем плащанията от общия бюджет (за нарушителите), казаха Зелените.

От групата „Идентичност и демокрация“ изразиха мнение, че в конструкцията на ЕС има недостатъци, след като има злоупотреби. Опасността в областта на земеделието и сближаването е очевидна. Трябва да се спира финансирането, а правилата трябва да бъдат много опростени, призоваха от тази политическа група.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) посочиха, че наблюдението над разходите е обща отговорност на ЕК и на държавите в ЕС и добавиха, че външните инвеститори в земя трябва да бъдат обезкуражени.

БТА

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви