Изминаваща година е била фатална за живота на 49 журналисти по света.

Толкова са убитите представители на медиите през годината, показва доклад на „Репортери без граници“. Повечето от загиналите са отразявали военните конфликти в Йемен, Сирия и Афганистан, но има и такива, станали жертва на поръчкови убийства в демократични държави.

Журналистиката остава опасна професия, а смъртта на журналисти е на „исторически нива“ в световен мащаб, пише в доклада на базираната в Париж организация.

През последните две десетилетия, средно 80 журналисти бяха загиваха всяка година. Директорът на „Репортери без граници“ Кристоф Делоар припомни, че убийствата на журналисти в държави, в които не се води война, остават притеснително много. Такава държава е Мексико, където са били убити 10 журналисти през 2019 година. Латинска Америка стана толкова опасна, колкото Близкия Изток. Общо 14 журналисти са били убити там, казва Делоар. Той отбеляза, че в конфликтните зони загиват по-малко колеги, но напоследък много репортери стават жертва на поръчкови убийства в демократични държави. А това е истинска заплаха за демокрацията. Расте и броят на тези, които са в затвора.

През 2019 година в затвора са влезли 389 журналисти, което е ръст с 12 процента спрямо предишната година.Общо 57 журналисти по света са държани като заложници в момента, предимно в Сирия, Ирак, Йемен и Украйна.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

eleven + twelve =