Кога и как са възникнали пътните знаци?
Произход и история на пътните знаци

Всекидневно милиони хора по света минават покрай пътните знаци, получавайки различна информация от тях. Както цветовете на светофара, така и значението на основните знаци, е известно почти на всекиго, дори той да не е шофьор. Но как започва тяхната история, независимо от днешните им визуални различия в някои части на света?

Началото на пътните знаци може да бъде проследено още от Древен Рим.

Няколко десетилетия пр. Хр. римляните са поставяли каменни колони по пътищата в цялата империя. Те показвали разстоянието до Рим, както и на кого е трябвало да бъде платен данък за преминаването.

Векове след разпадането на империята част от пътната система, изградена от римляните, все още се използвала. Тогава започват да се появяват и първите указателни табели на кръстопътища, показващи в коя посока се намирали по-големите градове. С разрастването на транспортните нужди обаче се увеличава и нуждата за по-стриктно регулиране на движението. Така, няколкостотин години по-късно в Английското Кралство всяка енория била задължена да изгради ограничителни колове встрани от пътищата. Въпреки постепенната модернизация, последните пътни системи от римско време все повече западали.


Друго нововъведение през този период е материалът, от които се изработват съответните табели – камъкът вече не се използва, като неговото място е заето от дървесината. По-значимите пътни знаци се появят няколко века по-късно, а именно с първите велосипеди. Първоначално замислен като странично хоби, велосипедът не е масов, но засилващият се интерес към двуколесното превозно средство през втората половина на XIX век води до усъвършенстване на дизайна му. Не след дълго – през 1860 г., велосипедът става масов, а това налага и въвеждането на табели, които предупреждават за наклони или опасности по пътя.

Материалът, използван дотогава, все още е бил дървесината. През същата половина на века се появява и боядисването на табелите, което е ставало с оловни бои. Няколко десетилетия по-късно в употреба влизат металът като нов материал за пътните знаци, както и светлоотразителните бои. Тези подобрения се въвеждат с появата на първите автомобили, което води и до нуждата за още по-добра пътна сигнализация.

През 1895 г. в Италия се въвежда първата стандартизирана система за пътни знаци.

Само 5 години по-късно в Париж се провежда среща на международните туристически дружества, които отговарят за обозначаването по пътищата. Целта на срещата била да се стигне до международен стандарт за знаците. В САЩ подобно решение е постигнато през 1905 г., което води до масовото монтиране на знаци от чугун по пътната мрежа в щата Ню Йорк. Една година преди края на първото десетилетие на XX век пък девет държави от Европа приемат използването на 4 пътни знака.


Между 30-те и 50-те години най-различни стандарти са били приети на територията на Европа, но по-значима се оказва появата на първия знак „Стоп“ в Детройт през 1915 г. Той бил с размери 60х60 см с черни букви на бял фон. Важна в САЩ се оказва и 1922 г. Тогава представители на властта от няколко щата събират информация за въвеждане на общоприети форми на знаците. Първите такива форми са кръг, използван за обозначаването на прелези, октагон /осмоъгълник/ за „Стоп“, диамантена форма за последващ завой, квадрат за предупреждение и правоъгълник за обозначаване на разстояние до точка или лимит на скоростта. Междувременно на Стария континент масовото използване на пътните знаци също търпи промени. Познатите в днешни дни алуминиеви форми и различни цветове започват да се появяват чак след Втората световна война.

С наближаването на XXI век по целия свят все по-малко се използват текстове по знаците, вместо символни означения. Това решение се оказва не по-малко съществено, тъй като намалява нуждата чуждестранни шофьори да знаят местния език. Иновациите в пътните знаци не спират дотук. В днешно време съществуват знаци с LED-дисплей, позволяващ смяната между различни символи. Те могат да се управляват както ръчно, така и автоматично.

Без съмнение пътната сигнализация е важна и дори незаменима част от пътното регулиране. И дори понякога да изглежда, че някои знаци по-скоро пречат, то със сигурност те могат да са причина за предотвратяването на сериозни инциденти.

Оставете отговор

Please enter your comment!
Моля въведете името ви

11 − 5 =